Europarlament valmistub hülgama ELi eelarvet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlament.
Europarlament. Foto: SCANPIX.

Kõigi eelduste kohaselt hülgab Euroopa Parlament tänasel hääletusel ELi 2014–2020 aastate eelarve, mis veebruarikuisel tippkohtumisel suure vaevaga vastu võeti.

Otsuse tulemusel käivituvad lähikuudel ilmselt läbirääkimised liikmesriikidega, leidmaks kompromissi.

Kui kompromiss venima jääb, võib kinni kiiluda kümnete miljardite jagu ELi programmide raha, mis peaks minema käiku alates tuleva aasta jaanuarist.

Ühtlasi nõuab parlament seaduslikult siduvat klauslit, mille alusel nad võiksid eelarve pärast tuleval aastal toimuvaid Euroopa valimisi uuesti avada – ja ilmselt ümber teha.

Dokumendi kavand, mida Financial Times on lugeda saanud ning millel on europarlamendi peamiste poliitiliste rühmituste laiapõhjaline toetus, ütleb et parlament «hülgab [eelarvekokkuleppe] selle praegusel kujul, kuna see ei peegelda Euroopa Parlamendi poolt väljendatud prioriteete ja muresid».

Europarlamendi president Martin Schulz taotleb suuremaid võimalusi raha eelarve erinevate lahtrite vahel ümber paigutada.

Samuti soovib ta võimalust veeretada kasutamata jäänud raha ühest aastast teise, selle asemel et seda valistustele tagastada.

Tänu 2009. aastal sõlmitud Lissaboni leppele on Euroopa Parlamendil esmakordselt volitused blokeerida ELi pikaajalist eelarvet.

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles