Obama: Euroopa «ootab näljaselt» vabakaubanduslepet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ütles teisipäeval, et Euroopa on praegu atlandiülese vabakaubandusleppe suhtes «näljasem kui kunagi varem», kuid hoiatas, et probleemsed teemad võivad kokkuleppe sellegipoolest nurjata.

Obama ütles Valge Maja kompleksis korraldatud ekspordiüritusel, et suhtub vabakaubandusleppe sõlmimise võimalusse «mõõduka optimismiga».

USA presidendi sõnul muudavad Euroopa majandusprobleemid ja raskused kasvumootori leidmisel Euroopa liidrid avatumaks vabakaubandusleppele, mis võib sisaldada raskeid valikuid eeskätt põllumajandussektoris.

«Minu arvates on muutunud see, et kogu Euroopas on kohale jõudnud arusaam, et neil on praegu raske leida kasvuretsepti. Osaliselt on selle põhjuseks rakendatud säästumeetmed,» ütles Obama. «Seega suhtuvad nad vabakaubandusleppesse näljasemalt kui minevikus.»

«Siiski pole mingit garantiid, et osa riike, kellega on ka varem raskusi olnud, kokkulepet lõpuks siiski ei tõkesta,» hoiatas president.

Atlandiülene kaubandus- ja investeerimispartnerlus looks maailma suurima vabakaubanduspiirkonna, liberaliseeriks investeeringud, suurendaks majanduskasvu ja looks töökohti.

Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso ütles veebruaris, et vabakaubanduslepe lisaks Euroopa Liidu majandusele igal aastal 0,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles