Chávez laiendas veelgi riigi haaret naftatööstuses

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela sõdur valvamas märtsis riigi kontrolli alla võetud Puerto Cabello sadamas.
Venezuela sõdur valvamas märtsis riigi kontrolli alla võetud Puerto Cabello sadamas. Foto: AFP / Scanpix

Venezuela sõdurid sisenesid neljapäeval naftakompaniidele kuuluvatesse teenindusüksustesse, et võtta need vastavalt president Hugo Cháveze korraldusele riigi kontrolli alla.


Parlament kinnitas eelnevalt seaduse, mis lubab võimudel natsionaliseerida lihtsamalt ka selliste naftatööstussektorit teenindavate hiidude nagu Halliburton ja Schlumberger varasid, kompenseerides need obligatsioonide, mitte rahaga, vahendas Reuters.

Cháveze kinnitusel viiakse otsus kiiresti ellu Maracaibo järve naftapiirkonnas, mis asub läänepoolses Zulia osariigis. Hõivamisele kuuluvad mitu sadamat ja sajad laevad, samuti ligi 8000 töölist.

«Homme alustame me toibutama varasid ja kaupu, mis nüüdsest kuuluvad sotsiaalomandina riigile, nagu see oleks alati pidanud olema,» teatas venetsueellased sotsialismi juhtida lubanud Chávez eile.

Presidendi sõnul võetakse tuhanded töölised üle riikliku naftakompanii PDVSA palgale. Kohalikke naftafirmasid esindava ärigrupi liikmed ütlesid, et sõdurid hõivasid paarikümne kompanii rajatised Maracaibo järve idakaldal juba neljapäeva hilisõhtul.

Miljardeid dollareid väärt suured naftaprojektid riigistati Venezuelas juba kahe aasta eest ning nüüd on järg ka väiksemate teeninduskompaniide käes. See mõjutab otseselt ka tähtsat toornafta tootmisrajatist opereerivat maagaasitootjat Williams Companies Inc.

PDVSA on samal ajal naftahinna languse tõttu jäänud paljudele alltöövõtjatele ja teenindajatele suuri summasid võlgu - mullu küündis see võlg juba kaheksa miljardi dollarini. Ent riigifirma väidab, et teenusepakkujad nõuavad liiga kõrget tasu oma töö eest.

Venezuela energeetikaminister Rafael Ramirez ütles, et valitsus avaldab peagi nimekirja ettevõtetest, mis võetakse riigi kontrolli alla.

«Nii tähtis sektor ei saa alluda erafirmade kapriisidele,» põhjendas ta võimude otsust, mis näib olevat suunatud just nende firmade vastu, mida rusuvad likviidsusprobleemid PDVSA maksmata jäänud miljardite tõttu.

Williams Companies Inc. esitas näiteks alles eelmisel kuul selle vastu 241 miljoni dollari suuruse nõude. Venezuela naftatööstuses tegutsevate teenindusfirmade seas on ka Baker Hughes and BJ Services.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles