Facebooki «meeldimised» võivad inimese kohta oodatust rohkem paljastada

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki tegevjuht Mark Zuckerberg
Facebooki tegevjuht Mark Zuckerberg Foto: SCANPIX

Analüüsides maailma populaarseima sotsiaalvõrgustiku kasutajate «meeldib» nupule vajutamisi, on üsna täpselt võimalik ära arvata nende isikuomadusi, intelligentsust ning isegi seksuaalset sättumust.

Cambridge´i ülikooli teadlased uurisid rohkem kui 58 000 Facebooki kasutajat nende profiilidel sisalduvate  «meeldimiste» abil. Väidetavalt suudeti rohkem kui 80 protsendil juhtudest õigesti määrata kasutaja IQ-tase, sugu, seksuaalne orientatsioon ning poliitilised ja religioossed sättumused, kirjutab CNET.

Teadlased analüüsisid sotsiaalvõrgustiku kasutajate poolt «meeldib» nupule vajutamisega heaks kiidetud fotosid, sõprade «olekumuudatusi» ning ettevõtete, spordi, muusika ja raamatutega seotud lehekülgi mudeli abil, mis võttis arvesse ka teatud hulka kasutajapoolseid suvalisi «heakskiite».

Võrreldes kogutud teabe analüüsitulemusi uuringus osalenud kasutajate poolt esitatud demograafiliste ja psühhomeetriliste andmete tulemustega, leiti, et kasutaja rahvuskuuluvus suudeti ära arvata 95 protsendil juhtudest, seksuaalne orientatsioon 88 protsendil juhtudest ning poliitilised sättumused 85 protsendil juhtudest.

«Antud uurimus demonstreerib taset, milleni saab inimkäitumise suhteliselt algeliste digitaalsete jälgede automatiseeritud analüüsiga jõuda ehk suhteliselt täpselt on võimalik ära arvata isikuomadusi, mida inimesed peavad tavaliselt enda puhul varjatuteks,» seisis USA teaduste akadeemia poolt eile avaldatud uuringuandmetes.

««Meeldimised» on oma informatiivselt olemuselt üsna sarnased internetikasutajate veebiotsingupäringutele, veebilehitsemise ajaloole ning krediitkaardiostudele,» seisis uurimuse kokkuvõttes. «Samas on vastupidiselt eelpoolnimetatud teabeallikatele «meeldimised» vaikimisi avalikult kättesaadavad.»

Uurimuse täisversiooniga on võimalik tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles