Kas tagastamisõigus lõppeb enne ostetud auto kättesaamist?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutatud auto ostmine nõuab korralikku eeltööd.
Kasutatud auto ostmine nõuab korralikku eeltööd. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Endale järelmaksuga kasutatud auto soetanud Oleg sai üllatusega teada, et 14päevane tagastamisõigus lõppeb samal ajal, kui ta auto enda valdusse saab. Panga kinnitusel saab ta kahe nädala jooksul loobuda liisingulepingust, kuid auto kohta võib pretensioone esitada ka hiljem.

«26. veebruaril allkirjastasin Swedbangas järelmaksuga ostulepingu, tegin esimese sissemakse ning allkirjastasin ka üleandmis-vastuvõtuakti,» kirjutas Oleg. Eraisiku käest ostetud auto üleandmise kuupäevaks märgiti 13. märts. Mehe sõnul peab ta nüüd kaks nädalat olema ilma autota, sest auto senisel omanikul on õigus talle seda mitte üle anda, samas on ta seni ka ilma rahata.

«Mille kohta kehtib see 14päevane tagastamisõigus, kui mul pole autot, mida proovida ja millest taganeda,» küsis ta. Mehe sõnul öeldi talle pangast, et see aeg on nö harjumiseks teadmisega, et tal on nüüd rahaline kohustus ning võib-olla tahab ta ümber mõelda. «Kuid siis ma polekski üldse ju seda autot tahtnud, kui ma tahaks ümber mõelda. Natukene segane on see olukord minu jaoks,» tunnistas autoostja.

Tarbijakaitseameti pressiesindaja Hanna Turetski sõnul on inimesel pärast liisinglepingu sõlmimist aega 14 päeva, mil ta võib sellest taganeda. Selleks tuleb pöörduda panga poole, kus leping sõlmiti. «Kui tarbija taganeb lepingust 14 päeva jooksul, ei pea tarbija krediidiandjale esitama põhjendusi, kuid tarbija on siiski kohustatud tasuma intressi perioodi eest, mil ta krediiti kasutas,» lisas ta.

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivaski sõnul võib juhul, kui autol esineb puudusi, ostja esitada müüja vastu pretensioone ka pärast 14 päeva möödumist. «Täpsemalt kahe kuu jooksul peale seda, kui tarbija puudusest teada sai,» selgitas pressiesindaja. Ta lisas, et müüja vastutab sõiduki lepingutingimustele mittevastavuse eest kaks aastat alates sõiduki üleandmisest tarbijale. «Seega tarbija taganemisõiguse eesmärk on anda tarbijale mõtlemisaega, kas võetud finantskohustus on jõukohane või mitte ning see ei ole seotud sõiduki puudustega,» toonitas Siilivask.

Liisingtehingute puhul, kui müüjaks on füüsiline isik, maksab Swedbank Liising AS vastavalt müügilepingule müüjale sõiduki müügihinna 15 pangapäeva jooksul, pärast vara registreerimist Maanteeameti liiklusregistris Swedbank Liising AS kui omaniku nimele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles