Isegi madalam tulumaks ei paneks ettevõtteid kolima

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
THI alanes kõigis kolmes Balti riigis.
THI alanes kõigis kolmes Balti riigis. Foto: SCANPIX

67 protsenti ettevõtetest ei viiks oma äri üle teise riiki, ükskõik kui palju sealset ettevõtete tulumaksu alandataks, selgus Grant Thorntoni rahvusvahelise äriraporti kvartaalsest uuringust, mis hõlmas 3400 ettevõtet 44 riigis.

Uus-Meremaa firmajuhid on ümberpaiknemise suhtes kõige tõrksamad – lausa 94 protsenti väidavad, et nad ei koliks välismaale madalama ettevõtete tulumaksu pärast. Neile järgnevad Gruusia (92 protsenti), Šveits (90 protsenti), Prantsusmaa (88 protsenti), Saksamaa (87 protsenti) ja Iirimaa (86 protsenti). Riigid, kus ettevõtted valdavalt paikneks ümber madalama maksumäära pärast, on Venemaa, India, Taiwan, Kreeka, Botswana ja Norra.

Eestis ei oleks 74 protsenti ettevõtetest madalama maksu nimel kolima, Leedus oli see number 70 ning Lätis 56 protsenti.

«Nagu ka uuringutulemus näitab, on ettevõtlus siiski küllalt paikse iseloomuga. See on ka loomulik, sest iga ümberpaiknemine on seotud suurte täiendavate kulutustega. Ettevõtte kolimiseks on lisaks tulumaksu määrale vaja veel tervet kompleksi erinevaid tingimusi. Olulised faktorid on kvalifitseeritud tööjõu olemasolu, infrastruktuur ning stabiilne ja ettevõtjasõbralik keskkond. Samas kui tugineda antud uuringu tulemustele, peavad ärikliima kujundamise eest vastutajad arvestama,  et kui ettevõte on juba kord ära kolinud, siis tema tagasimeelitamiseks väga palju häid ja lihtsaid meetodeid ei ole,» kommenteeris Grant Thornton Rimess Baltic partner Mati Nõmmiste.

Samuti tõi uuring välja, et küsitletud ettevõtete juhtidest 61 protsenti leidsid, et nende valitsus ei ole kasutanud piisavalt maksumeetmeid, et majandussurveid leevendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles