Estonian Airi päästeplaan on peagi valitsuse laual

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Air
Estonian Air Foto: SCANPIX

Estonian Airi juhtkonnal ja nõukogul on aega 18. aprillini, et välja mõelda, kuidas ettevõte elus hoida, sest just selleks ajaks ootab valitsus firma restruk­tureerimisplaani.

Selle kuupäevaga tuli eile välja peaminister Andrus Ansip riigikogu ees arupärimistele vastates. Varem on nii Estonian Airi nõukogu esimees Erkki Raasuke kui ka majandusminister Juhan Parts märkinud, et plaan on kohe-kohe valmimas.

«Lõplikku ja jätkusuutlikku ASi Estonian Air restruktureerimiskava ootab valitsus majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumilt hiljemalt 18. aprilliks ehk siis plaan A peab valmima lõplikult,» sõnas Ansip.

Kava on vaja, et riik saaks Euroopa Komisjonile esitada uue abipalve firmat raskest olukorrast välja aidata. Eesti on juba komisjonile esitanud riigiabi taotluse – möödunud aasta 20. detsembril paluti luba anda firmale 8,3 miljoni euro suurune laen. See on nüüdseks ka välja makstud. 4. märtsil seda taotlust täiendati, kuna lennufirmal sai raha taas otsa ja Estonian Air vajas uut, 16,6 miljoni eurost rahasüsti.

«Seoses päästmisabi laenu suurendamise otsuse vastuvõtmisega valitsuse 28. veebruari istungil esitati laenu suurendamise taotlus komisjonile 4. märtsil. Selle taotlusega muudetakse esmast päästmisabi laenu riigiabi taotlust,» selgitas majandusministeeriumi avalike suhete juht Kalev Vapper.

Hiljemalt kuus kuud pärast päästmisabi laenu riigiabi taotluse esitamist saadetakse komisjonile heakskiitmiseks restruktureerimiskava. Selle esitamise täpsem kuupäev ja restruk­tureerimise kogumaksumus on Vapperi sõnul veel lahtine.

Kui varem on Raasuke käinud välja, et Estonian Airi päästmiseks on tarvis ühtekokku 70 miljonit eurot, siis nüüdseks on see summa kahanenud pea poole võrra, 37 miljoni euroni. Sellest 24,9 miljoni andmise on valitsus juba heaks kiitnud.

Lisaks Estonian Airi re­struktu­reerimiskavale arutati eile riigikogus ka ettevõtte eelmise juhtkonna möödapanekuid. Üheks selliseks on firma eksjuhi Tero Taskila sõlmitud leping toetada mullu Helsingis toimunud hoki maailmameistrivõistlusi. Kuigi Ansip ei toonud välja selle lepingu kogumahtu, märkis ta, et mullu maksis kahjumis ettevõte lepingu täitmiseks välja 170 000 eurot ja tänavu on kohustus teha 90 000-eurone ülekanne. Viimast veel tehtud pole ja ettevõtte uus juhtkond tegeleb hetkel ka lepingu ülesütlemisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles