Saksa ökonomist ennustab eurotsoonis kolmandat kriisilainet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipud
Euroopa Liidu lipud Foto: SCANPIX

Saksa majandusinstituudi Ifo juht ja Euroopa üks tuntumaid ökonomiste Hans-Werner Sinn väidab, et eurotsoonis pärast Euroopa Keskpanga rakendatud meetmeid tekkinud rahu on reetlik ning et oodata võib kolmandat kriisilainet, kirjutab Dagens Industri.

Esimese kriisilaine põhjustas tema sõnul USA, teine tabas Euroopa finantsturgu, kolmas jõuab reaalmajandusse ja süvendab massilist tööpuudust. Riikides tekivad suured pinged ja välistatud ei ole radikaalsed lahendused.

Sinn ennustab, et Kreeka ja ilmselt ka Portugal lahkuvad rahaliidust. Neid ei visata välja, vaid nad eelistavad ise lahkuda, väidab ökonomist. Ta juhib tähelepanu sellele, et töötus Kreeka noorte seas kasvab 50-60 protsendini ja sellega ühiskond enam ei lepi.

Sinn tõdeb, et kriisiriikides kasvas palk palju aastaid tunduvalt rohkem kui tootlikkus ja see on õõnestanud riikide konkurentsivõime. Selle probleemi lahendamiseks kulub ökonomisti sõnul palju aega, võib-olla veel kümme aastat. Ta ütleb, et Hispaania ja Portugal peavad kulusid veel 30 protsendi võrra kärpima.

Alternatiiviks oleks tuumikriikide kõrge inflatsioon. Nii peaks Saksamaa leppima 10 aastat 5,5-protsendilise inflatsiooniga, et Kreeka konkurentsivõimet taastada, aga see ei ole eksperdi hinnangul mõeldav.

Sinn ei avalda erilist tunnustust kriisiriikide viimase aja saavutustele. Jooksevkonto puudujäägi vähenemine näitab tema sõnul seda, et import on kahanenud, kuna sissetulekud on langenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles