Tõniste: nõukogud ei tohi olla riigikogu liikmetele lisapalga teenimise kohaks

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tõniste.
Toomas Tõniste. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Riigikogu majanduskomisjoni liikme Toomas Tõniste sõnul ei toeta IRL riigikogu saadikute kuulumist riigi äriühingute nõukogudesse, kuna see on vastuolus võimude lahususe põhimõttega. Samuti on tema sõnul vaja tõsta nõukogu liikmete reaalset vastutust, et nõukogud ei oleks osale poliitikutest eeskätt lisapalga teenimise kohaks.

Riigikogu esimehe Ene Ergma ettepanekul arutati riigikogu majanduskomisjonis täna riigikogu liikmete kuulumist riigi äriühingute nõukogudesse.

«Olen arvamusel, et riigikogu liige ei peaks teenima endale nõukogu liikme töö eest palgalisa. Tema põhipalgas on sees riigielu küsimuste lahendamine ja riigi esindamine,» ütles Tõniste.

Tõniste sõnul  on lisaks palgaeetikaküsimusele probleemiks, et riigikogu liikme nimetab nõukogusse täitevvõim ja sellega kaasnev aruandluskohustus täitevvõimu ees on vastuolus võimude lahususe põhimõttega. Tema sõnul ei kuulu sellel põhjusel IRLi parlamendisaadikud teist valitsuskoalitsiooni järjest riigi äriühingute nõukogudesse.

«Lahenduseks oleks muuta riigikogu liikme staatuse seadust selliselt, et riigikogu liikmel ei oleks võimalik kuuluda riigi osalusega äriühingu nõukogusse riigi esindajana,» rääkis Tõniste.

Tõniste sõnul arutati tänasel majanduskomisjoni istungil ka lahendust, millega tuleks poliitikute kuulumist nõukogudesse otsustada riigiettevõtte eesmärkide ja sotsiaalse mõõtme järgi.

«Idee väärib arutamist, kuid kindlasti ei ole ärilisel eesmärgil tegutseva äriühingu puhul põhjendatud parlamendi saadiku osalemine selle nõukogu töös,» toonitas Tõniste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles