Lisakompanii saatmine Afganistani maksab kuni 30 miljonit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitseväelased Afganistanis puhkehetkel.
Eesti kaitseväelased Afganistanis puhkehetkel. Foto: Peeter Kuimet.

Täiendava jalaväekompanii saatmine Afganistani valimiste julgestamiseks läheb maksma kuni 30 miljonit krooni.


Kaitseminister Jaak Aaviksoo ütles neljapäeval valitsuse pressikonverentsil, et lõplik missiooni maksumus ei ole veel selgunud, kuid Eesti teeb logistilist koostööd oma liitlastega, mis aitab loodetavasti kulusid ohjata.

Ühe kaitseväelase aasta jooksul välismissioonil hoidmise kulu on umbes miljon krooni. Kaitseministeerumi hinnangul ei kujune lisakompanii Afganistani lähetamine nii kalliks, kuna tegu on ajutise missiooniga. Raha lisakompanii lähetamiseks on kaitseministeeriumi eelarves olemas, kuna eelarvesse planeeritud Iraagi missioon tänavu ei jätkunud.

Valitsus toetas neljapäeval eelnõu, mille järgi saadab Eesti ajutiselt Afganistani valimisi julgestama teise jalaväekompanii, mis tähendab Eesti kontingendi kahekordistumist viieks kuuks.

Eelnõu näeb ette kuni 140-mehelise jalaväekompanii kasutamist Afganistani presidendivalimiste julgestamisel NATO poolt juhitava rahutagamismissioonil (ISAF) 1. juulist 1. detsembrini.

Kaitseväelaste ülesanne oleks Afganistani politsei ja armee abistamine valimiste julgestamisel. Üksus hakkaks tegutsema Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis, kus tegutsevad ka praegu selles riigis missioonil viibivad kaitseväelased.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja ütles BNSile, et lisakompanii hakkab teenima Ameerika Ühendriikide alluvuses. Ülejäänud Afganistanis teenivad üksused jäävad edasi brittide alluvusse.

Veel märtsis rääkisid nii kaitseminister Jaak Aaviksoo kui ka kaitseministeeriumi kantsler Riho Terras rühmasuuruse üksuse lähetamisest.

Kaitseministeerium põhjendas Afganistani kompanii lähetamist otstarbekusega, kuna kompanii on võimeline iseseisvalt tegutsema. Samuti konsulteeriti üksuse suuruse üle liitlastega.

Afganistani lähetatav jalaväekompanii formeeritakse Scouts-pataljoni baasil ning tegemist on sama üksusega, mis 2010. aasta esimesel poolaastal hakkab kuuluma Balti riikide ühisesse jalaväepataljoni NATO reageerimisjõudude NRF-14 koosseisus.

Afganistanis toimuvad 20. augustil presidendi- ning provintsivalimised, millel on kriitiline roll Afganistani valitsusinstitutsioonide arengus ning nende legitiimsuse kasvus.

Eesti kaitsevägi osaleb Afganistani missioonil alates 2003. aastast, praegu teenib seal ligikaudu 150 Eesti kaitseväelast. Afganistani rahvusvaheliste julgeolekujõudude (ISAF) koosseisus on esindatud 42 riiki.

Valimiste turvamiseks saadavad Afganistani lisaüksuseid üle 20 ISAF- kuuluva riigi, sealhulgas Soome, Rootsi, Leedu ja Poola.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles