Berlusconi pages haiglasse plaane pidama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi Foto: SCANPIX

Kohtuistungite eest haiglasse varjunud Silvio Berlusconi kavandab oma järgmist aktsiooni, mis võib Itaalia varsti taas valimiskastide juurde tuua.

Tänaseks on plaanitud tema Vabaduse Rahva partei juhatuse koosolek, arutamaks oma juhi «poliitilist tagakiusu» kohtunikkonna poolt keset uue valitsuse moodustamise katseid.

76-aastane miljardär siirdus Milano San Raffaele haiglasse reedel, ravimaks silmapõletikku. Samal ajal palusid tema advokaadid lükata edasi mõlemad ekspeaministrit puudutavad kohtuasjad (väidetavate maksupettuste ja seksi eest maksmise asjus alaealisele prostituudile), mis pidid jätkuma sel nädalal.

Milano kohus läkitas haiglasse Berlusconi tervislikku seisukorda uurima ka oma arstid, kes kinnitavad, et poliitik on täiesti võimeline kohtuistungitel osalema.

Kuigi Berlusconi pikaleveninud võitlusi kohtunikega võiks võtta kui rutiinset šõud, hoiatavad analüütikud, et veteranpoliitiku trikkidest tulenev poliitiline patiseis võib süvendada Itaalia majanduskriisi.

Berlusconi partei pressiesindaja Daniele Capezzone arvates koheldakse nende juhti «otsekui poliitilist dissidenti ebademokraatlikus režiimis». Kõrge parteiametniku Fabrizio Cicchitto hinnangul üritab kohtunikkond Berlusconit poliitikast kõrvale suruda, kuid ta usub, et tulemuseks võivad olla hoopis uued valimised.

«Meie jaoks oleks parim tulemus, et juunis toimuksid varajased valimised,» ütles Berlusconile lähedalseisev parlamendiliige Deborah Bergamini.

Veebruarikuistel valimistel võitis Itaalia parlamendi alamkojas napi enamuse küll Demokraatliku Partei juhitud vasaktsentristlik valimisliit, kuid neil puudub Senatis piisav ülekaal, et iseseisvalt valitsust moodustada.

Berlusconi allianss on ülemkojas suuruselt teine. Neile jätgneb endise koomiku, 64-aastase Beppe Grillo juhitav Viie Tähe liikumine.

Olukorras, kus kõik osapooled välistavad omavahelisi koalitsioone, on Itaalia president Giorgio Napolitano maininud järjekordse «tehnokraatliku» valitsuse ametissemääramise võimalust.

Kuid isegi Demokraatide toetuse korral – mis pole garanteeritud – eeldaks taaskordne tehnokraatlik lahendus kas Viie Tähe liikumise või Berlusconi leeri toetust.

Patiseisu ajab veelgi hullemaks see, et Napolitano, kelle presidentuur 15. mail lõpule jõuab, ei oma enam põhiseaduslikku õigust parlamenti laiali saata ja uusi valimisi välja kuulutada.

Seda peaks tegema juba Napolitano mantlipärija, kelle parlamendi- ja piirkondade esindajad 15. aprillil valivad.

Mizuho Internationali analüütiku  Riccardo Barbieri sõnutsi murendab poliitiline ebakindlus meeleolu ning pikendab majanduslangust, mis kestab juba seitsmendat kvartalit järjest. Ta langetas 2013. aasta SKT prognoosi 1,5-protsendilise languse peale ning hoiatas «palju hullemate tagajärgede» eest, kui patiseis jätkub ka pärast juunikuud.

Läinud nädalal langetas Fitch Itaalia reitingu ühe pügala jagu BBB+ peale, tuues põhjenduseks poliitilise ebakindluse süvenemise ja ebasoodsa atmosfääri struktuursete reformide jätkamiseks.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles