Paide linn võtab 10 miljonit krooni laenu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha ootab pangas laenajaid.
Raha ootab pangas laenajaid. Foto: Toomas Huik

Paide linnapea Kersti Sarapuu sõnul andis rahandusministeerium Paidele loa võtta 10 miljonit krooni laenu, sest seda võimaldab linna praegune laenukoormus. Samuti uskus Sarapuu, et nii soodsaid laenutingimusi nagu Paide, ei saa isegi mitte riik, teatas Kuma raadio.


«Kuna meie laenukoormus on meie eelarves väga normaalne, koos nüüd võetava laenuga moodustab see 52 protsenti, siis saime selleks ka rahandusministeeriumist loa. Muide me olime üks ainukesi linnu, kes üldse laenudeks loa said,» ütles linnapea Kuma raadiole.

Laenu võetakse näiteks ajakeskusele kaasfinantseeringuks, veevarustusele, Paide gümnaasiumi D-korpusele, tänavavalgustusele ja noortekeskuse rekonstrueerimiseks. «Samuti juba sõlmitud lepingutele nagu Püha Risti kirikule 400 000 krooni, tänavate rekonstrueerimiseks 2 miljoni krooni ulatuses ja veel lisaks juba sõlmitud lepingule teede ja tänavate korrashoiuks 26 000 kroonile,» rääkis Sarapuu.

«Paide linn võttis laenusid marginaalidega 0,22-1,5 ja see 1,5 puudutab ainult spordihalli, kõik teised laenud olid alla ühe protsendi,» rääkis Sarapuu.

«Samas riik täna võtab omale laenukohustusi tegevuskulude katmiseks 2,5 marginaaliga, see tähendab, et ta võtab väga kallist laenu, mis on minu meelest äärmiselt kehv näitaja. Kui ta oleks õigel ajal need laenud ära võtnud, oleks ta saanud investeeringute kaasabil elavdada majandust ja võib-olla tänast nii rasket kriisi poleks ka tulnud,» arvas Sarapuu.

Kui eelmise aasta lõpul vastu võetud 2009. aasta eelarves oli laenu suuruseks 18 miljonit krooni, siis nüüdseks on summat suures osas kärbitud.

Sarapuu sõnul loobuti niisugustest investeeringutest, mis ei olnud otseselt struktuurfondidega kaasatud ja mille tarvis ei olnud 1. märtsiks lepingud sõlmitud. «See on seadusega nüüd ka sätestatud, et kuni 1. märtsini sõlmitud lepingute alusel on võimalik laenu võtta ja seetõttu meie neid teisi laenusid seekord võtta ei saa.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles