Sutt: vaja on pikaajalist plaani eelarve tasakaalu viimiseks

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sutt.
Andres Sutt. Foto: Peeter Langovits

Täna Ehitusettevõtjate Liidu aastakoosolekul esinenud Eesti Panga asepresidendi Andres Suti hinnangul on eelarvepuudujääk vastuvõetav juhul, kui see ei ohusta euro kasutuselevõttu ning on olemas selge plaan eelarve tasakaalustamiseks majandusolukorra paranedes.


Sutt ütles oma ettekandes, et Eesti eelarvepoliitika laiem eesmärk peab olema majandustsükli ülene ülejäägi tekitamine, vahendas keskpanga pressiesindaja.

Eestile soodsate asjaoludena tõi Sutt ettekandes esile, et riskid siinses majanduses on vähenenud, kuna tööturg on tõestamas oma paindlikkust, jooksevkonto puudujääk on liikumas tasakaalu suunas ning pangandussektori kapital ja likviidsus on piisaval tasemel.

Ta lisas, et Eesti välisvõlgnevus on jätkusuutlikul tasemel ja võlg sisemajanduse koguprodukti suhtes ei ületa Euroopa Liidu keskmist taset.

«Igas äriplaanis peab olema ühe võimalusena sees variant, et madalseis kestab kauem kui paar aastat. Võlapõhise kasvu aeg on ümber, uus tõus saab põhineda ainult otseinvesteeringutel ja tootlikkuse uuel tõusul. Siinkohal tasub ettevõtjatel vaadata Põhjamaade suunas, sealsel turul on meie jaoks olemas potentsiaal nii tootmise kui ka teenuste vallas,» märkis Sutt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles