Novatours kaotas Estonian Airile ka ringkonnakohtus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Novatours Tallinna lennujaamas.
Novatours Tallinna lennujaamas. Foto: Raigo Pajula

Hilinenud tšarterlendudest tuleneva maksenõude asjus Estonian Airiga kohut käiv reisifirma Novatours sai kaotuse osaliseks ka Tallinna ringkonnakohtus.

Vaidlus sai alguse, kui Estonian Airilt tšarterreise tellinud Novatours ja lennufirma ei jõudnud kokkuleppele, kes peaks hüvitama kahju, mis kaasneb lendude hilinemisega. Estonian Air esitas seepeale mullu märtsis reisifirma vastu kohtusse hagi ning Harju maakohus mõistiski 8. oktoobril Novatoursilt lennufirma kasuks välja 20 550,16 eurot seoses Estonian Airi lendude hilinemisega eelmise aasta sügisel. Samuti mõistis kohus Novatoursilt välja viivise 645,53 eurot kuni hagiavalduse esitamiseni mullu 1. märtsil ning alates 2. märtsist viivise 0,05 protsenti võlgnetavalt põhivõlalt päevas kuni põhivõla tasumiseni. Kohus jättis menetluskulud Novatoursi kanda.

Novatours esitas maakohtu lahendi peale apellatsioonkaebuse Tallinna ringkonnakohtusse, mis jättis aga möödunud nädalal esimese astme kohtu otsuse jõusse. Apellatsioonimenetluse kulud jättis kohus apellandi kanda.

Novatours tegevjuht Andree Uustal on nimetanud vaidlust põhimõtteliseks. «Kuna Novatours teenis mullu 1,2 miljonit eurot kasumit, ei ole küsimus summas, vaid põhimõttes,» ütles Uustal BNSile.

Uustali sõnul tekkis antud nõue, kui Novatours oli lennanud Estonian Airiga pika hooaja, mille maht oli ligi kolm miljonit eurot. «Kreetal algasid streigid ja Novatours ei saanud õigeaegselt infot. Estonian Air tegi hotellide pikenduse klientidele ise ja nõudis seejärel Novatoursilt selle eest raha,» lisas ta.

«Meie loeme lepingut ja meie seal Novatoursi süüd absoluutselt ei näe. Nii palju, kui ma olen rääkinud meie kolleegide või konkurentidega, siis kõik naeravad selle üle,» ütles Uustal ja lisas, et detailsemalt ta ei soovi seda kommenteerida, kuid 13 aasta jooksul, mis Novatours on Baltikumis tegutsenud, on see pretsedent, et lendudest tulenevad kulud peaks 100-protsendiliselt katma reisibüroo ja lennukompanii keeldub kulude katmisel kategooriliselt osalemast.

Turismifirmade liidu andmeil oli reisikorraldajatest suurim turuosa Eestis 2011. aastal lennukohtade arvu järgi Novatoursil, kelle turuosa küündis 31,5 protsendini. 1999. aastal Leedus loodud Novaturas on Eestis tegutsenud 2004. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles