Suurbritannia Iseseisvuspartei: ohverdage Cameron

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UKIPi liider Nigel Farage
UKIPi liider Nigel Farage Foto: SCANPIX

Nigel Farage pani paika tingimused, mille alustel tema juhitud Suurbritannia Iseseisvuspartei (UKIP) eelseisvatel valimistel konservatiividega kampa lööks: kukutage David Cameron ja korraldage kiiremas korras ELi referendum.

UKIPi liidri sõnutsi on diil nende ja Cameroni vahel «ülimalt ebatõenäoline». Farage rõhutas, et peaminister ei ole vabandanud selle eest, et nimetas UKIPit «napakate, veidrike ja salarassistide» parteiks (fruitcakes, loonies and closet racists).

Farage ütles Financial Timesi ajakirjale antud intervjuus, Cameron on «petis» (conman), keda ei saa 2017. aastaks lubatud referendumi osas usaldada. «Ma ei usu ühtegi tema sõna,» ütles Farage.

UKIPi liidri sõnutsi tuleks pakt kõne alla siis, kui toorid oma liidri üle parda viskaksid, koalitsiooni laiali saadaksid ja kiiremas korras referendumi korraldaksid – soovitavalt enne 2015. aasta valimisi.

Farage’i pakkumine võib olla ahvatlev Cameroni kriitikutele konservatiivse partei paremas tiivas, kes võivad võtta üles parteijuhi väljavahetamise teema – kui märtsi jooksul vastuvõetav eelarve ei sisalda suuri maksukärpeid ning kui parteil maikuistel kohalikel valimistel viletsalt läheb.

UKIPi 28-protsendiline häältesaak Eastleigh’ valimispiirkonna vahevalimistel ning rahvaküsitlustes regulaarselt üle kümne protsendi ulatuv populaarsus on ajanud vaat et paanikasse tooridest rahvaesindajad, kes kardavad paremleeri lõhenemist ja oma parlamendikohtadest ilmajäämist.

Lõppeval nädalal sondeeris Farage'i ja tema seisukohtade sügavust ajalehtede The Sun ja Times omanik, meediamagnaat Rupert Murdoch, kes kutsus parteijuhi endaga Londonis lõunatama.

UKIPi liidri sõnutsi on Murdoch'i ajakirjanikud küll tema telefoni sisse häkkinud, kuid, nagu ta naljatoonis tõdes, «ei teinud seda ju [Murdoch] ise». Ta kirjeldas lõunasööki kui «tutvumisõhtut».

Väljavaade, et Murdoch'i väljaanded võivad asuda Farage’i seljataha – ning hakata õhutama toorisid Cameroni ohverdama ja UKIPiga diili tegema – tekitab aadressil Downing Street 10 kindlasti ärevust.

Farage ütles, et keskendub praegu maikuistele kohalikele valimistele, tuleval aastal toimuvatele Euroopa valimistele ja Briti parlamendi eelvalimiste võitmise võimalusele.

Kuid ta tunnistas Financial Timesile, et UKIPi juhtimine – mida üks ta endine kolleeg nimetab «sektiks» – on tema jaoks siiski väga kurnav. Farage’i sõnutsi on ta toonud oma partei juhtimiseks «tohutuid ohvreid» nii isikliku elu kui rahaasjade osas.

Ta andis mõista, et kui asjad liiga hulluks lähevad, tuleb tal võib olla pillid kotti panna – nagu ta 2009. aastal juba korraks tegi. «Ma korraks tõmbusin kõrvale, mäletate?» ütles Farage.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles