Ametiühing: ametnike põhipalga kärpimine oleks kuritegu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palgakärbe muudaks riigiteenistujate rahakoti veel õhemaks.
Palgakärbe muudaks riigiteenistujate rahakoti veel õhemaks. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riigi- ja Omavalitsusasutuste Töötajate Ametiühingute Liidu esimees Kalle Liivamägi leiab, et riigiteenistujate niigi madala põhipalga kärpimine oleks kuritegu ja ta usub, et valitsus ühepoolselt palga kallale ei lähe.

«Ükski kärpimisettepanek ei ole rõõmustav, aga kui see tehakse, tuleb hakata läbi rääkima niimoodi, nagu mitmed riigiettevõttedki on käitunud - kel kõrgem palk, sellelt tuleb rohkem võtta, kel väiksem, tuleb vähem võtta,» ütles ametiühingujuht.

«Mina leian, et ametniku sissetulekut on niigi vähendatud, sealt veel kärpima hakata on kuritegu,» sõnas Liivamägi.

Ta selgitas, et kui riik on palgaastmestikku muutnud, siis on vähem saanud palgatõusu need, kel on väiksem palk ja rohkem need, kel kõrgem. «Nüüd tuleks kärpimist alustada ülaltpoolt ja hakata vaatama, kui suured on kõrgepalgaliste lisatasud,» tõi Liivamägi näite.

«Ühe mütsiga lüüa ei saa, sest teenistujate sissetulekuid on niigi pügatud: esimesega võeti lisatasud maha, ületunnitöö tegemise võimalus ära, saadetakse puhkusele, ehkki inimene tahaks ikka rohkem raha kätte saada. Seega töötasud on langenud,» ütles Liivamägi. Tema sõnul on vähemalt positiivne see, et siiani ei ole põhipalkasid vähendatud.

«Täna oli meie kongressil [rahandusministeeriumi kantsler] Tea Varrak tervituskõnet pidamas, temalt sain vastuse, et valitsus ühepoolselt ei käitu ja ilma ametiühingutega läbi rääkimata palgaastmestiku kallale ei minda,» oli Liivamägi kindel.

Tema sõnul on riigiteenistujatest madalama palgaga sotsiaalvaldkonna ja keskkonnatöötajad. «Eestis on naiste ja meeste palgavahe 30 protsenti. Vahe läheb veel suuremaks, sest see number tekibki seetõttu, et naised on madalapalgalistel töödel ja nende tööd väärtustatakse vähem,» lausus Liivamägi. «Arvan, et üks punkt, millele tuleb rõhuda, et me võrdsustaks naiste ja meeste töötasu.»

Justiitsminister Rein Lang kinnitas tänasel valitsuse pressikonverentsil, et saatis kooskõlastusringile seaduse eelnõu, millega kärbitakse kõigi riigitöötajate palka võrdselt alates presidendist kuni raamatupidajateni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles