Kolmandik Eesti elanikke tajub salakaubanduse kasvu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konfiskeeritud salakaup.
Konfiskeeritud salakaup. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eestis leiab ligi kolmandik Turu-uuringute AS-i poolt küsitletud inimestest, et illegaalsete kaupade tarbimine on 2012. aastal kasvanud. Lätis ja Leedus tajub salakaubanduse osakaalu kasvu lausa pool küsitletutest.

Kõigis Balti riikides peetakse salaturu osakaalu kasvu põhjuseks kõrgete aktsiiside kõrval ka täiendavate regulatsioonide kehtestamist. 76 protsenti vastanutest Eestis pidas kõige tõhusamaks salakaubandusega võitlemise meetmeks aktsiiside vähendamist.

Üheks salakaubandust elavdanud regulatsiooniks on näiteks 2012. aastal Euroopa Komisjoni poolt algatatud tubakadirektiivi eelnõu, mis näeb ette eri maitse ja lõhnaga (nt mentool) ning paksusega (nt slim) sigarettide müügi keelustamist. Uuringu käigus selgus, et 20 protsenti Eesti elanikest, kes suitsetavad, otsiks direktiivi jõustumisel selliseid sigarette salaturult ning vaid kaks protsenti loobuks suitsetamisest.

Eesti, Läti ja Leedu rahvastiku suhtumist salakaubandusse ja illegaalsete kaupade tarbimisse käsitlev arvamusküsitlus viidi käesoleva aasta jaanuaris läbi Leedu Vabaturu Instituudi initsiatiivil. Eestis küsitles Turu-uuringute AS kasutades esinduslikku juhuvalimit silmast-silma 1003 inimest. Kokku küsitleti kolmes riigis 3033 inimest vanuses 18-75 eluaastat. Uuring toimus kolme riigi üleselt juba teist aastat järjest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles