Hiina parlamendis istub 83 miljardäri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina joogitootja Wahaha asutaja ja juht  Zong Qihou, kelle varandus on Huruni andmetel 13 miljardit dollarit.
Hiina joogitootja Wahaha asutaja ja juht Zong Qihou, kelle varandus on Huruni andmetel 13 miljardit dollarit. Foto: SCANPIX

Viimase suure kommunismimaa parlament on mäekõrguselt maailma rikkaim: maineka Huruni edetabeli järgi on Hiina rahvaesindajate ridades tänavu 83 dollarimiljardäri.

USA esindajatekojas ja Senatis pole aga miljardäre üldse. Kõige rikkam inimene on seal Texase vabariiklane Michael McCaul – kellel hinge taga vaid tühised 500 miljonit dollarit.

Kõikide sel nädalal Pekingisse Hiina Rahvakongressile kogunenud delegaatide peale kokku on Hiinas baseeruva Hurun Global Rich Listi andmetel 31 isikut, kelle varandus üle 1 miljardi dollari küündib.

Rikkaim nende seast on Hiina joogitootja Wahaha asutaja Zong Qihou, kelle varandus on Huruni andmetel 13 miljardit dollarit.

Rahvakongressi ülesanne on kiita heaks kompartei otsused, samas on nende roll põhimõtteliselt tseremoniaalne.

Ülejäänud 52 miljardäri «paiknevad» Hiina Rahva Poliitilise Konsultatiivkonverentsi koosseisus – hambutu nõuandev organ, mis koguneb samaaegselt kongressiga umbes kaheks nädalaks iga aasta märtsikuus.

Arvestades sellega, et paljude Hiina tippjuhtide varandused on oma olemuselt üsna salapärased ja äraarvamatud, on analüütikud seda meelt, et Huruni raportis toodud andmed jäävad tõele kõvasti alla.

Huruni raporti järgi on ülalmainitud 83 delegaadi kesmine varandus 3,35 miljardit dollarit.

Hiina linnatööliste keskmine aastapalk on alla 7000 dollari.

USA esindajatekoja ja Senati 83 rikkaima liikme varandus on keskmiselt 56,4 miljonit dollarit (uurimisfirma Centre for Responsive Politicsi andmetel).

Oma ligi 3000 delegaadiga on Hiina Rahvakongress maailma suurim seadusandlik kogu. Hiina Rahva Poliitiline Konsultatiivkonverents võib hoobelda ca 2200 delegaadiga.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles