Horvaatia ja Sloveenia leidsid pangatülile lahenduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sloveenia peaminister Janez Jansa
Sloveenia peaminister Janez Jansa Foto: SCANPIX

Horvaatia ja Sloveenia jõudsid kokkuleppele, kuidas lahendada ammune pangatüli, mis ähvardas takistada Zagrebi ühinemist Euroopa Liiduga, ütles neljapäeval Horvaatia peaminister Zoran Milanović.

«Me otsustasime koos oma Sloveenia kolleegidega viia [Horvaatia EL-iga liitumise leppe] ratifitseerimine lõpule,» ütles Milanović valitsusistungil ja lisas, et sellega peaksid takistused kõrvaldatud olema ja Horvaatia saab juulis EL-i liikmeks.

Küsimus on 430 000 horvaadis, kel olid enne Jugoslaavia lagunemist arved Sloveenia Ljubljanska Bankas (LB). Jugoslaavia lagunemise järel lõpetas pank Horvaatias tegevuse.

Horvaatia tahtis, et Sloveenia riiklik Nova Ljubljanska Banka, LB järglane, maksaks välja 270 miljonit eurot deposiitide katteks, mis ta 1990.-tel aastatel hoiustajate enamikule tagasi maksis.

Neljapäeval parafeerisid Horvaatia välisminister Vesna Pusić ja Sloveenia riigisekretär Tone Kajzer eellepingu, mille kohaselt lahendatakse vaidlus rahvusvahelistel kõnelustel endiste Jugoslaavia vabariikide varade jagamise üle.

Milanović ja Sloveenia peaminister Janez Janša allkirjastavad kokkuleppe esmaspäeval Sloveenias Mokrices.

Dokumendis öeldakse, et kahe endise Jugoslaavia vabariigi valitsused lubavad leida küsimusele võimalikult kiiresti üldise lahenduse ja selle saavutamiseks jätkatakse kõnelusi Baseli Rahvusvaheliste Arvelduste Panga (BIS) egiidi all.

Lisaks lubab Zagreb võtta tagasi Nova Ljubljanska Banka vastu esitatud hagi, Ljubljana aga kohustub ratifitseerima parlamendis Horvaatia assotsiatsioonileppe.

Horvaatiast peaks saama 1. juulil EL-i 28. liige.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles