EMT käivitab koostöös suuremate pankadega NFC-makse pilootprojekti

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EMT tegevjuht Valdo Kalm
EMT tegevjuht Valdo Kalm Foto: Andres Haabu / Postimees

EMT teatas tänasel pressiüritusel, et on koostöös suurimate Eestis tegutsevate pankade ja Kaubamaja kontserniga käivitamas NFC-mobiilimakse projekti, mis tähendab, et tulevikus on Eestis võimalik maksta kauplustes turvalist lähisidetehnoloogiat kasutava nutiseadme abil.

EMT lisateenuste osakonna juhi Holger Haljandi sõnul algab piiratud kasutajaskonnale mõeldud testperiood juba lähiajal, avalikkusele saab uus maksevõimalus kättesaadavaks ilmselt aga juba järgmise aasta keskpaigas, seda juhul, kui testperioodil ei täheldata mingeid olulisi probleeme.

Samuti loodetakse passiivsete NFC-siltide abil luua erinevaid uusi lahendusi nii era- kui äriklientidele.

NFC-silt või -märgis on õhukese kleepsu laadne unikaalse numbriga mälukiip, mille saab seadistada teatud toiminguid sooritama. Olles seadistanud märgise teatavat toimingut aktiveerima, tuleb selle toimingu tegemiseks edaspidi lihtsalt märgist nutitelefoniga puudutada. 

NFC ise on tehnoloogia, mis lubab seadmetel omavahel ning ka passiivsete NFC-siltidega turvaliselt ja lihtsalt väiksemahulisi andmehulki vahetada.

Andmevahetuses osalevad seadmed peavad olema varustatud spetsiaalse NFC-kiibiga ning ühenduseks olema üksteisest mitte kaugemal kui kümme sentimeetrit. Tavaliselt toimib NFC kahe seadme või siis seadme ja passiivse NFC-sildi omavahelisel puutel, millega vahetatakse näiteks krediitkaardi-, transpordipileti-, ostukupongi- või ka näiteks pressiteatega seonduvaid andmeid.

EMT tegevjuht Valdo Kalm rääkis teatas tänasel pressiüritusel ka ettevõtte mobiilse andmesidega seotud tulevikuplaanidest, mainides, et ettevõte plaanib selle aasta lõpuks katta 95 protsenti Eesti rahvastikust 4G-võrguga.

Kalm kritiseeris oma sõnavõtus Euroopa Liitu, öeldes, et EMT kaotab roamingut ja muid teenuseid puudutavate regulatsioonide karmistumise tõttu sel aastal umbes 20 miljonit eurot oma käibest. See on EMT juhi sõnul ligikaudselt võrdne summaga, mille ettevõte on sellel aastal investeeringuteks ette näinud.

Kui 3G tehnoloogia juurutamisel oli Euroopa Kalmi hinnangul juhtpositsioonil, siis 4G puhul on ohjad aga libisenud USA ja Aasia kätte, kus vastupidiselt Euroopa Liidule ei sekkuta liigselt ametkondade poolt andmesideturul toimuvasse ehk «ei reguleerita üle».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles