Kuidas leida endale õige amet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seda tööd ei saa teha inimene, kes kõrgust kardab.
Seda tööd ei saa teha inimene, kes kõrgust kardab. Foto: Raigo Pajula

Abituriendid ootavad praegu eksamitejärgset aega mõttega, et siis on kõik raske ja keeruline möödas. Tegelikult aga siis just kõik algab. CV Keskuse personali- ja värbamisosakonna juhataja Gerly Tuisk annab ettevõtte karjäärikeskuses nõu, kuidas jõuda selgusele, millist tööd tahaksid peale kooli lõpetamist tegema hakata.

Vanarahval oli ütlemine: «Kõik ei mahu marjamaale, muist peab jääma karjamaale.» Tänapäevases mõistes võime öelda, et kõik ei pääse peale keskhariduse omandamist ülikooli. Paljud ei soovigi seda. Kõigil ei ole ka sõpru-tuttavaid-vanemaid, kes aitavad peale kooli leida tasuva töökoha või õppimisvõimaluse piiri taga, vaid tuleb endal tööotsingutega algust teha.

Ilma kogemusteta paistab esimese töökoha leidmine raske ning stressirohke tegevusena. Ilmselgelt ei saa kõigist kõrgepalgalisi firmajuhte. Ja hea ongi. Kes muidu ehitaks maju, paigaldaks kõnniteekive või müüks meile kinopileteid. Rääkimata sellest, et meest, kes kaevaks korraliku kraavi, ei ole enam ammu lihtne leida.

Milline on see töö, mis sulle sobida võiks? Ole enda vastu aus. Sa võid küll reklaami- või müügialal tööd otsida, kuid võimed ja eeldused ei pruugi sul soovitud tulemuseni jõuda.

Mõtle:

Millega koolivälisel ajal tegelesid, miks valisid just need tegevused? Kas on mõni amet, kus antud tegevust võiks rakendada?

Miks valisid just selle põhi/kõrvalaine? Mida vajalikku omandasid?

Mis õppeained sulle kõige rohkem meeldisid? Mida antud vallas saavutasid

Kas sulle meeldivad rohkem suhtlemist nõudvad tegevused või omaette nokitsemine?

Kas oled nõus/suuteline iga päev 8 tundi järjest kontoritööd tegema või pooldad liikuvat töörežiimi?

Kas töö peaks olema pigem vaimne või füüsiline?

Kas sinu esmane töökoht peaks olema elukutse kogu eluks? Kui mitte, on edasised valikud kergemad.

Palju sa pead teenima? Palju sa võid teenida?

Küsi nõu sõpradelt-tuttavatelt (miks mitte ka klassijuhatajalt, treenerilt või kelleltki, kes sind hästi tunneb), et mis ametis nemad sind töötamas näeksid? Ole valmis kuulma karmi kriitikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles