Eesti Pank: toiduainete hinnad tõusid tempokalt

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebruaris kallines toidukaupadest aastataguse ajaga võrreldes kõige rohkem ehk 39 protsenti kartul.
Veebruaris kallines toidukaupadest aastataguse ajaga võrreldes kõige rohkem ehk 39 protsenti kartul. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Toiduainete hinnad tõusid veebruaris  6 protsenti ehk endiselt tempokalt, sest varasemalt kiirelt kasvanud toidutoorme maailmaturuhinnad kandusid üle Eesti lõpptoodete hindadesse. Lähiajal võib oodata ka teenuste hinnatõusu kiirenemist, tõdes Eesti Panga majanduspoliitika allosakonna juhataja Rasmus Kattai statistikaameti veebruarikuu tarbijahinnaindeksi muutuse teate kommentaaris.

Kattai märkis, et toidu- ja energiahindadeta alusinflatsioon on langenud madalale tasemele, ulatudes veebruaris üksnes 0,7 protsendini. Alusinflatsioonis kajastub tema sõnutsi muu hulgas importtööstuskaupade odavnemine, mis tuleneb nõrgast nõudluskeskkonnast euroala riikides tervikuna. Alusinflatsiooni pidurdas Kattai  sõnutsi ka teenuste, eelkõige side ja ühistranspordi odavnemine.

«Lähiajal võib palkade arengu tõttu siiski oodata teenuste hinnakasvu mõningast kiirenemist,» lausus ta.

Statistikaameti teatel kerkisid kaupade ja teenuste hinnad veebruaris aastataguse ajaga võrreldes 3,7 protsenti. See on kiireim hinnatõus alates mullu oktoobrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles