Hinnatõus sai veebruaris hoogu juurde

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu

Statitsikaameti andmetel tõusid kaupade ja teenuste hinnad veebruaris aastataguse ajaga võrreldes 3,7 protsenti. See on suurim hinnatõus alates mullu oktoobrist.

Jaanuaris kerkis kaupade ja teenuste hinnamuutust peegeldav tarbijahinnaindeks aastataguse ajaga võrreldes 3,4 protsenti.

Tarbijahinnaindeksi kuine muutus ehk hinnatõus jaanuariga võrreldes oli 0,6 protsenti.

Kaubad olid 2012. aasta veebruariga võrreldes kolm protsenti ja teenused 4,9 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta veebruariga võrreldes tõusnud 3,1 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 3,9 protsenti.

Eelmise aasta veebruariga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim eluasemekulutused, mis andsid kogutõusust ligi poole. Sellest omakorda üle 80 protsendi andis aastataguse ajaga võrreldes 13,1 protsenti kallinenud elekter, soojusenergia ja küte. Toit andis kogutõusust ligi kaks viiendikku, millest üle veerandi jäi aastaga 7,3 protsenti kallinenud lihatoodete arvele ning üle kolmandiku andsid vastavalt 15 protsenti ja 17 protsenti kallinenud köögi- ja puuvili. Mootorikütus oli 2013. aasta veebruaris 0,1 protsenti kallim kui aasta varem. Mullu sama ajaga võrreldes on toidukaupadest enim ehk 39 protsenti kallinenud kartul, 30 protsenti munad ning kuus protsenti odavnenud tangained.

Jaanuariga võrreldes olid veebruaris tarbijahinnaindeksi suurimateks mõjutajateks 1,3 protsenti kallinenud toit, 3,4 protsenti odavnenud sideteenused ja 2,8 protsenti kallinenud mootorikütus. Toidukaupadest kallinesid kuuga enim mandariinid (47 protsenti) ja odavnes tomat (17 protsenti).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles