SDE aseesimees: sotsid ei läinud koalitsiooni seda lõhkuma

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas valimistele minnakse koos või eraldi, peaks Indrek Saare sõnul selge olema suveks.
Kas valimistele minnakse koos või eraldi, peaks Indrek Saare sõnul selge olema suveks. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimees Indrek Saar toonitas, et sotsid ei läinud omal ajal sellesse koalitsiooni eesmärgiga seda lõhkuma, kuid kuskil on paratamatult kriitiline piir.

«Foorumi» saatejuhi Andres Kuuse algusküsimusele koalitsiooni tervise kohta vastas Reformierakonna peasekretär Kristen Michal, et koalitsioon teeb oma tavapärast tööd.

Isamaa ja Res Publica Liidu peasekretär Margus Tsahkna möönis, et valitsusliit maadleb praegu ilmavaatelise vastuolu pinnalt ning tõdes kahetsusega, et ei näinud erilist lähenemist ka valitsuse kabinetinõupidamisel, millelt ta saatesse kiirustas.

Keskerakonna peasekretör Priit Toobal rõhutas, et võimuparteid pole mitu kuud suutnud välja pakkuda ühtki ideed, kuidas kriisist välja tulla, seevastu Keskerakond pakkus mõne kuu eest välja Edgar Savisaare alternatiivse plaani majanduse päästmiseks ning nüüdki tulid nad uuesti välja astmelise tulumaksu ideega, mida aga sotsid parlamendis kahjuks ei toetanud.

Indrek Saar meenutas talle seepeale, et Keskerakond on mitu korda olnud koalitsioonis koos Reformierakonnaga ning siis ei ole nad astmelise tulumaksu teemat kunagi tõstatanud. Lisaks tõdes ta, et Keskerakonna idee tõsta juba alates 25 000 krooni suurusest sissetulekust tulumaks 33 protsendi peale, on liiga radikaalne ettepanek.

Toobal väitis vastu, et kõik küsitlused näitavad inimeste toetust astmelisele tulumaksule ning lisas, et vaid 5 protsenti inimestest teenivad üle 25 000 krooni.

«Isegi Postimees.ee gallup näitas inimeste toetust astmelisele tulumaksule!» lisas Toobal.

Kristen Michal leidis, et on rumal Reformierakonnaga koalitsioonis olles tulla välja ettepanekuga tulumaksu tõsta.

Margus Tsahkna leidis, et riigisektoris on ruumi kärbeteks küll, sest kasvõi palgakärbetest rääkides on erasektor siin palju operatiivsemalt käitunud.

Michali meelest on piinlik, et rahandusministeeriumist ei tule sisulist analüüsi.

Saare meelest püütakse praegu aga koalitsioonipartnerite poolt sotse ja Ivari Padarit auklikuks tulistada.

Riigivara müügi mõtte laitis ta maha, kuna seda polevat praegu kellelegi müüa. Michal ja Tsahkna jälle leidsid, et riigivara müüki tasub kindlasti kaaluda.

Riigisektori kulutuste lõpmatule kärpimisele oli Saar vastu, kuna siis muutuvat riik sotside jaoks ühel hetkel liiga õhukeseks, et oma funktsioone korralikult täita.

Töölepinguseaduse üle käivate vaidluste kohta leidis Saar, et ei saa rakendada seadust nii, et kompromissist rakendatakse ainult see pool, mis sobis tööandjaile ning töövõtjate osa visatakse kõrvale.

Tsahkna lisas, et valitsuskabinetis arutati sotsiaalministri kompromisskava, mille järgi andsid järele mõlemad osapooled ning tema hinnangul on peaasi hetke kriisiolukorras töökohti säilitada.

Priit Toobal oli seisukohal, et uus seadus suurendab inimeste töötuks jäämist, kuna tööandjad vaid 1. juulit ootavadki, et saaks inimesi odavamalt koondama hakata.

Toobal leidis, et selle valitsuse päevad on loetud ning just seepärast algatas Keskerakond peaminister Andrus Ansipi umbusaldamise.

Saate vaatajatelt küsiti kaks küsimust. Emapalga maksmise vähendamist ühe aastani ei toetanud 86,2 protsenti 1267 vastajast. Tasulise kõrghariduse osakaalu suurendamist ei toetanud 75,5 protsenti vastajatest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles