10 võimalust enesekindluse arendamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enesekindlus on arendatav.
Enesekindlus on arendatav. Foto: SCANPIX

On mitmeid põhjusi, miks inimestel tööl enesekindlus kipub kaduma. Võib-olla oled sa tööl, kus nõutakse oskusi, mida sul pole või tundub sulle, et kõik sinu ümber on targemad. Ehk oled uus töötaja ja sellepärast ebakindel, kardad tööst ilma jääda või oled lihtsalt enda suhtes liialt nõudlik.

Enamasti põhjustavad ebakindlust halvad suhted ülemusega, ütleb töösuhete ekspert Lynn Taylor. Ta lisab, et ebakindlust võivad põhjustada ka töökaaslaste vahelised halvad suhted ning omavaheline kiusamine.

Siin on mõned nõuandeid, kuidas tööl suuremat enesekindlust saavutada:

Keskendu iseendale. Püüa teha oma tööd hästi ja anda endast tööalaselt parim selle asemel, et osaleda kontoriklatšis, kuulujuttude levitamises või tegeleda teiste taoliste kasutute tegevustega.

Tea, millised on sinu tugevad küljed ja toetu nendele.

Tea ka, mis on sinu nõrgad küljed ja tööta nende kallal. Kui sul on nõrku kohti ja need mõjutavad sinu enesekindlust, siis tee plaan, kuidas neid külgi enda juures arendada. Samas ei maksa oma nõrkade kohtadega tegelemisel ka üle mõelda, sest nii võib ebakindlus veelgi kasvada.

Usu endasse. Seda on lihtne öelda, kuid keeruline teha. Üks soovitus on, et igal õhtul enne magamajäämist ütle endale kolm asja, mis sulle enda juures meeldib ja kolm asja, mis sel päeval hästi välja tuli.

Dokumenteeri oma edusammud. Pea digitaalset arhiivi oma saavutuste kohta. Salvesta sinna näiteks ülemuse e-meilitsi saadetud tänuavaldused, klientide tagasiside, informatsioon oma saavutuste kohta, ettevõtte siseselt ja väliselt saadud tunnustused, aukirjad, preemiad jne

Enesekindlus võibki vahel kannatada saada, see on normaalne. Aktsepteeri seda, kui see nii juhtub. Kui keegi ütleb sulle halvasti või solvab sind, siis anna endale aega sellest üle saamiseks ning ära reageeri kohe. Lase asjal n-ö settida 1-2 päeva ja vasta alles siis.

Otsi teistelt tunnustust. Küsi tagasisidet oma tööle. Palu töökaaslastelt või ülemustelt arvamust oma tugevate ja nõrkade külgede kohta ning juhatust, mida võiksid enda juures arendada.

Pane ennast proovile. Leia võimalus osaleda projektides, kus saad oma tugevad küljed proovile panna ja mis sind arendavad. Proovi midagi täiesti uut, isegi kui see tundub hirmutav. Ära võrdle uue projekti alguses oma sooritust  ja ära anna endale alguses liiga karme hinnanguid.  

Püüa olla positiivne. Arenda endas positiivset asjassesuhtumist. Positiivsus on nakkav ja sellest suhtumisest võiks saada sinu isiklik bränd.

Vaata ringi ja tegutse vastavalt. Mõista, mis meeleolud sinu töökohas valitsevad ja tegutse neile vastavalt. Arvesta, et inimesed, kes on stressis, võivad käituda samamoodi nagu väikelapsed, mõnedes olukordades tulebki töökaaslastega käituda nagu lastega ja mõnikord vajavadki nad kiitust nagu lapsed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles