Lukas: tooreste kärbetega ühiskonda frustreerida pole mõtet

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas valitsuse istungile minemas.
Tõnis Lukas valitsuse istungile minemas. Foto: Mihkel Maripuu

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas leidis enne valitsuse kabinetinõupidamise algust, et lisaks eelarvekärbetele tuleb otsida muid võimalusi ning uute tooreste kärbetega ühiskonda frustreerida pole mõtet.

Lukase erakonnakaaslane Mart Laar avaldas TV3 «Seitsmestes uudistes» arvamust, et rahandusministeeriumis valminud põhjalikult lahti kirjutatud analüüs, mis võrdleb erinevaid rahaleidmisteid ja kärpeid, on üha suurema lahtikirjutamise tõttu seda rumalamaks muutunud.

Tema hinnangul näitas see analüüs, et lausmaksutõusu Eesti ei vaja.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees reformierakondlane Jürgen Ligi leidis, et lausjaburaks ei saa rahandusministeeriumi analüüsi pidada ning kindlasti on seal kohti, mille üle saab arutleda. Ligi kinnitas, et valitsus pole nii naiivne, et usuks, et pääsetakse vaid kärbetega, kindlasti on vaja leida midagi ka tulude poolelt.

Eelarvepositsiooni parandamiseks riigiettevõtete müüki ei pidanud majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts targaks ideeks.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur tunnistas, et vajadusepõhisem lapsetoetus on kindlasti õige idee, kuid millisel kujul see täpselt peaks realiseeruma, on segane. Samuti ei õnnestu süsteemi muutmiseks vajalikke IT-lahendusi kuu ajaga ette valmistada.

Laari sõnul on Juhan Partsi välja käidud majanduspakett tegelikult laual olemas ja see näeb eelarve tasakaalu saamiseks ette riigi kulutuste vähendamist.

Samas pole ka ükski IRLi minister 8 protsendi suurust kärpeettepanekut oma valdkonna osas kokku panna suutnud. Parts tunnistas, et detailides 8-protsendiline kärbe valmis pole, ka põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder tunnistas, et ei lähe kabinetinõupidamisele valmis kärpepaketiga, kuid ta avaldas lootust, et kõik ministrid 8 protsendi suuruse kärpe oma valdkonnas teha suudavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles