Sajad eestlased loodavad kullaskeemist hõlpsat tulu

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kullalaua ring toimib kindla süsteemi järgi.
Kullalaua ring toimib kindla süsteemi järgi. Illustratsioon: Emgoldex

Eestlased loodavad kiiresti rikastuda skeemi abil, millest osavõtjaile lubatakse, et 540 eurost on väikse tööga võimalik teha esmalt 3500 eurot, seejärel 7000 eurot... kullas. Tuleb leida veel vaid kaks rahakat sõpra, kellele sellist võimalust pakkuda.

«Siis ei jää üle muud, kui kaks kaaslast värvata ja teiega taas ühendust võtta,» ütlen keskealisele hoolitsetud välimusega daamile, kes mulle rahategemisvõimalust ühes Tallinna kaubanduskeskuse söögikohas tutvustab.

«Oh, ärge kasutage nii koledat sõna. Te ei värba, vaid pakute võimalust saada näpud suurte rahade taha, mis maailmas ringlevad. Millest meie siin Eestis vaid unistada võime,» meelitab kullaskeemi tutvustaja, soliidne, eesti keelt kõnelev ja usaldust tekitav naine.

«Ärge jumala pärast pressige midagi peale! Pakkuge lihtsalt võimalust paremale elule. Kes meist ei tahaks ilusamat elu,» lisab ta naeratades ja toob lagedale umbes 10-grammised pakitud kuldplaadid. Neid olevat ta poole aasta jooksul taskusse pistnud tuhandete eurode väärtuses.

Rohkem daamil aega mulle sõnu peale lugeda ei ole, kuna huvitatutest on tekkinud järjekord. Ta korjab oma valge sülearvuti laualt kokku, et rännata restorani teise otsa, kus ootab noorem naine lapsekäruga. Tema tahab ka näppe suurte rahade taha saada.

Mitte püramiid, vaid ring

Sellist võimalust pakkuvat kullamüügiga tegelev veebipood Emgoldex. «2010. aastal avas Saksa firma Gold & Silver Physical Metals Araabia Ühend­emiraatide territooriumil Dubais veebipoe Emgoldex, et kaubelda investeerimiskulla tahvlitega suuruses üks kuni sada grammi,» kirjutatakse veebipoe tutvustuses. Lisaks märgitakse, et kuldplaadid, mida müüakse, sisaldavad Emirates Gold DMCC kulda, mille prooviks 999,9.

Sellest, kuidas kullaskeem töötab, saab aimu veidi veebipoe lehte sirvides. «Programmis on kombineeritud modernse turunduse parimad võtted, mis lubavad laiendada turgu ja suurendada müüki. Ärimudel baseerub matemaatilisel algoritmil,» reklaamitakse end.

Kõige paremini ja selgemalt oskab ärimudelit kirjeldada aga mõni kohalik skeemitaja, nagu seesama daam restoranis. Temasuguseid kutsutakse ka sponsoriteks. Praegu võib olla umbes 300 eestlast, kes selle Saksa firma loodud skeemiga kerget tulu loodavad teenida.

Ainuüksi tollesama keskealise daami järel on poole aasta jooksul võrgustikku tulnud 178 inimest. Nii vähemalt seisab tema Emgoldexi kasutajakontol, mida naine uhkusega restoranis demonstreerib. Ta on enda kinnitusel üks aktiivsemaid värbajaid Eestis.

Alustuseks peab liitujal olema 540 eurot vaba raha ja vähemalt kaks «aktiivset» sõpra, kes on mõlemad kullaärisse omalt poolt nõus sama suure summa panustama. «Aktiivne» tähendab seda, et iga sõber peab leidma veel vähemalt kaks sõpra, kes leiaks kaks sõpra, kes leiaks kaks sõpra... (jne). «Rikkuse nimel peab ju veidi tööd ka tegema,» motiveerib sponsor.

540 euro eest ostetakse endale koht Emgoldexi interaktiivses «kullalauas». Kullatellimus esitatakse Emgoldexile 500 euro eest, kuid pood küsib veel 40 eurot, mida võib laias laastus pidada liitumistasuks.

Daam Tallinna kaubanduskeskuse restoranis annab mõista, et 540 eurot tuleks maksta sulas talle kui sponsorile, kes lunastab siis ise uuele tulijale koha oma kullalauas.

Ent Lääne-Virumaal elav vene keelt kõnelev noormees, kes ka kullaäriga tegeleb, kinnitab, et esmalt tuleb end Emgoldexi lehel kasutajana registreerida ja seejärel saab raha tasuda ka otse veebipoe arvele. Tema annab sponsorina liitujale koodi, millega too lauda pääseb.

Kullalaud näeb välja nagu pööratud püramiid, mis koosneb neljast tasemest ja mille täitmiseks on vaja 15 inimest.

Selleks et teenida ligi 3500 euro väärtuses kulda, on vaja jõuda esimeselt neljandale tasemele. «Kõik uued tellimused asetatakse kullalauas esimesele tasemele ja uute tellimuste lisandumisel liigutakse uutele tasemetele, kompensatsiooni suunas,» kirjutab Emgoldexi koduleht. «Kõik ostjad peavad läbima kullalaua neli taset. See on ring. Kullalauast väljumisel saadakse kompensatsiooni – ring lõppeb ja esimesel tasemel olev tellija saab boonuseks kompensatsiooni kullakangides,» lisatakse kodulehel.

Sponsorite selgituse järgi lõppeb esimene ring sellele, kes 3500 eurot väärt boonuse kätte sai. Kogu ülejäänud grupp jaotatakse kaheks ja algab taas töö, et leida esimesele tasemele kaheksa inimest. Need, kes olid enne kolmandal tasemel, liiguvad nüüd neljandale. Teisel tasemel olijad saavad koha kolmandal tasemel jne. Kui keegi kahte vajalikku liiget ei leia, seisab kogu kullalaua töö paigal.

See, kes 3500 euro väärtuses kulda teenis, läheb edasi teisele ringile. Ta liigub uude kullalauda teda mängu meelitanud sponsori järel. Kui kasutaja jõuab ka teise kullalaua neljandale tasemele, lubatakse talle juba 7000 euro väärtuses kulda.  

Kuidas teenitud varandus kätte saadakse? Siinkohal on skeemitajate jutud taas erinevad. Üks võimalus on müüa kuld firmale tagasi ja võtta oma «auhind» välja rahas. Samuti räägitakse, et kulda saab postiga koju tellida. Veel pakutakse võimalust sõita ka Saksamaale või Dubaisse ja kulda ID-kaardi alusel küsida. Nii olevat äridaamgi hiljuti Saksamaal Emgoldexi peakontoris käinud ja uhkete kullaseifidega tutvunud. «Ma väikseid kohti üldiselt kardan, aga nende paksude seifide taga oli nii turvaline ja hea olla,» rõõmustab ta. Veel üks variant on kogu «mängu» uuesti alustada.

«Tarkade inimeste äri»

Tol päeval ühes Tallinna kaubanduskeskuses kinnitatakse kuulajatele, et esimesed 3500 eurot kullas on võimalik teenida «aktiivselt tööd tehes» (see tähendab, võimalikult palju inimesi värvates) ühe kuni kahe kuuga. Kokku on söögikohas rääkijaid kolm. Kõik enam-vähem üheealised naisterahvad, kes on ümbritsetud samaealiste kuulajatega.

Kuulajad noogutavad mõtlikult ja teevad arvutiekraane vaadates tarka nägu. «See on mõtlevate ja tarkade inimeste äri, see ei ole mõeldud igaühele!» kiidavad sponsorid takka.

Kes sellele skeemile on sõrme andnud, püüab sinna tõmmata võimalikult palju maksejõulisi tuttavaid. Selleks pommitatakse oma sõpru, käiakse nii Tartus kui ka Tallinnas kindlatel nädalapäevadel uudsest teenimisvõimalusest rääkimas, aga otsitakse liitujaid ka interneti teel.

Kui küsida, kui paljud eestlased on juba oma kullalaadungit näinud, muutub sponsorite jutt ümmarguseks, ent kiiresti otsitakse välja kellegi meesterahva kättesaadud kullatellimuse dokumendid. Uuesti demonstreeritakse ka laual vedelevaid kullaplaate.

Ükski kuulajatest ei tule selle peale, et küsida, ega tegemist ole püramiidmüügiskeemiga, mis on keelatud kauplemisvõte. Kui seda ise lõpuks küsin, viitab sponsor esmalt sellele, et ettevõte ei ole registreeritud Eestis. Seejärel korrutab ta taas, et tegemist on tarkade inimeste äriga, mis olevat ka täiesti legaalne. Sponsori sõnul on see investeerimisvõimalus, mitte püramiidskeem.

Ei finantsinspektsioon ega ka tarbijakaitseamet teadnud veel hiljuti Emgoldexi kullaärist midagi. Tarbijakaitseameti hinnangul võib siiski tegemist olla püramiidmüügiskeemiga ja seetõttu ebaausa kauplemisvõttega.

Kommentaar

Karmen Turk

advokaadibüroo Tamme Otsmann Ruus Vabamets advokaat

Püramiidmüügiskeem on nii Euroopa kui Eesti kehtiva seaduse järgi selline kauplemisvõte, millega luuakse, kasutatakse ja arendatakse müügiskeem, milles osaledes tasub tarbija võimaluse eest saada hüvitist tulenevalt peamiselt teiste tarbijate süsteemi kaasamisest, mitte kaupade või teenuste müügist või tarbimisest.

Püramiidmüügiskeem loetakse eksitavaks, seega ebaausaks ning keelatud kauplemisvõtteks, mille kasutamine on keelatud nii enne kui ka pärast kauba või teenusega seonduva tehingu tegemist, samuti tehingu tegemise ajal.

Kuigi püramiidskeemid esinevad sadades variatsioonides, on idee alati üks: suure tulu lubadusele tuginedes värbab iga värvatu aina uusi inimesi programmiga liituma.  Põhjus, miks püramiidskeemidel põhinevad ärimudelid on jätkusuutmatud, on, et sellised skeemid ei loo lisandväärtust (ei ole reaalset investeeringut ega müüda kaupu ega teenuseid) ning ei saa teoreetiliselt ega praktiliselt igavesti kesta (ei eksisteeri piiramatut hulka värvatavaid).

Soovisite teada ka tõenäosust, et tegemist on püramiidskeemiga (Emgoldexi näol – toim). Ma ütleks, et iga ärimudel, mis ei tooda tegelikku väärtust ning rajaneb peamiselt värbamisel ning tasudel (kasumil) selle pealt, on suure tõenäosusega püramiidmüügiskeem.

Eestil on olemas järelevalveorganid – nt tarbijakaitseamet. Samuti teeb viimane tihedat ning reguleeritud koostööd üle Euroopa. Peale selle, kui selline kauplemisvõte on suunatud eesti tarbijale (nt eesti keeles jmt), on tarbijakaitseametil võimalik alustada menetlust. Juhul kui ametlikku menetlust ei taheta või ei suudeta algatada, on alati võimalik (ning ka vajalik) hoiatada üldsust sellise skeemi eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles