Legendaarne riskiinvestor pani raha Eesti meditsiiniuuringute firmasse

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riskiinvestor ja ettevõtja Peter Thiel.
Riskiinvestor ja ettevõtja Peter Thiel. Foto: SCANPIX

Legendaarne Facebooki investor, miljardär Peter Thiel investeeris pool miljonit dollarit Eesti Skype'i inseneri Jaan Tallinna loodud meditsiiniuuringute firmasse MetaMed, kirjutab meditsiiniuudiste portaal Med24.

Skype’i ühe asutaja, programmeerija Jaan Tallinna juhitud idufirma MetaMed teatas, et neile eraldati Peter Thieli juhitud rahastamisvoorus 500 000 USA dollarit. MetaMedil on kavas tulla välja personaalse terviseuuringute teenusega. Firma eesmärk on pakkuda klientidele «meditsiinivaldkonnas läbimurdelist personaalteenust», mis tähendab, et rühm arste analüüsib põhjalikult patsiendi haiguslugu, ainevahetust, geenivariatsioone ja viimaste uuringute tulemusi, kirjutab The Next Web.

MetaMedi põhiargument on see, et praegused tervishoiusüsteemid ei suuda rahuldada patsientide vajadusi, eriti mis puutub levinumate haiguste puhul personaalsete raviplaanide väljatöötamisse. Selle väite tõestuseks on MetaMedil ette näidata ohtralt viiteid uuringutele, mille kohaselt toob USA tervishoiusüsteem igale viiendale patsiendile kasu asemel hoopis kahju ja arstid kulutavad visiitidele esmatasandi arstiabi andmiseks kõigest kümme minutit.

MetaMedi arvates on nende pakutav teenus, mis maksab umbes 5000 USA dollarit 24 tunni uurimistöö kohta, ideaalne lahendus aina süvenevale impersonaalsusele arstiabi andmisel. MetaMedi sõnul võib tõsiste terviseprobleemidega patsientide puhul võrrelda nende teenust uurimistööga, mille advokaadibüroo võtab ette näiteks siis, kui kliendile on esitatud raske kuriteosüüdistus. Mis puutub aga ennetavasse arstiabisse, siis peaksid inimesed hästi järele mõtlema, enne kui nad 5000 dollarit välja käivad – välja arvatud siis, kui neil ei ole oma rahaga muud peale hakata.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles