Advokaadifirma soovitab üle vaadata juhatuste volituste kehtivuse

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aegunud volitustega juhatuse liikmel võib tekkida probleeme ametiasutustega suhtlemisel.
Aegunud volitustega juhatuse liikmel võib tekkida probleeme ametiasutustega suhtlemisel. Foto: SCANPIX

Koos majandusaasta aruande kinnitamisega võiks üle vaadata ka nõukogu ja juhatuse liikmete ning audiitori volituste tähtajad ning vajadusel neid pikendada, soovitab advokaadibüroo Sorainen oma uudiskirjas.

2011. aasta jaanuarist kehtivate muudatuste järgi võib osaühingu juhatuse valida tähtajatult, kui põhikirjas ei ole ettenähtud tähtaega. Nõukogu liikmete volituste tähtaeg on seaduse kohaselt viis aastat, kui põhikirjas ei ole sätestatud lühemat tähtaega. Audiitori volitustele ei nähta seaduses ette tähtaega, kuid selle võib otsustada osanike/aktsionäride koosolekul.

Tihti on äriühingute juhatuse ja nõukogu liikmete volitusi küll pikendatud, kuid vastavad dokumendid on jäetud äriregistrisse esitamata. Juhatuse ja nõukogu liikmete volituste pikendamisega seotud dokumendid tuleb aga esitada äriregistrisse viivitamatult. Juhul kui äriregister ei kajasta juhatuse või nõukogu liikmete volituste pikendamist, võib see tekitada probleeme ametiasutustega suhtlemisel ning põhjustada vaidlusi esindusõiguse olemasoluga seotud küsimustes. Samuti võib äriregister teha andmete esitamiseks kohustatud isikutele ja äriühingule trahvi või algatada sundlõpetamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles