Valge Maja: mobiiltelefonide lahtilukustamine peaks olema seaduslik

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge Maja.
Valge Maja. Foto: SCANPIX

USA presidendi Barack Obama administratsioon teatas eile, et telefoniomanikel peaks olema vabad võimalused mobiilioperaatorit endale sobival ajal vahetada.

Valge Maja avaldus tuli vastusena internetis rohkem kui 100 000 allkirja kogunud petitsioonile, mis protestib USA kongressi raamatukogu poolt jaanuaris rakendatud keelu vastu. Keeld piirab operaatorite poolt tugevalt subsideeritud telefonide ostjatel pikaaegsete lepingute puhul mobiilioperaatori vahetamist, kirjutab Reuters.

«Valge Maja nõustub rohkem kui 114 000 allakirjutajaga, kes usuvad, et tarbijatel peaks olema võimalus oma telefoni võrgust lahti lukustada ilma kriminaal- või mõnda muud karistust kartmata,» ütles Obama administratsiooni esindaja R.David Edelman.

«See on eriti oluline kasutatud või ka näiteks kingitusena saadud telefonide puhul, mida tarbija soovib endale sobivas võrgus kasutada, samas kui see võrk ei pruugi ühtida võrguga, milles telefon aktiveeriti. Kõigile tarbijatele peaks võimaldatama sellist paindlikkust.»

Mitmed USA telekomitööstuse esindajad väidavad, et mobiiltelefonid tuleks siduda konkreetse operaatoriga, mis pakub selle ostmisel tarbijatele suuri subsiidiume, võimaldades sellega üha rohkematel inimestel endale seade soetada.

Petitsiooni toetajad väidavad aga, et mobiiltelefonide «lukustamine» vähendab tarbijate valikuvõimalusi ning telefonide väärtust järelturul.

Kongressi raamatukogu, mis vastutab muuhulgas ka erinevate autoriõigustega seonduvate reeglite ja erandite loomise eest, teatas eile, et soovib antud probleemi edasi arutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles