Väärtpaberikeskus soovitab pensioniinvesteeringud üle vaadata

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kroon
Eesti kroon Foto: Scanpix/ Virumaa Teataja

Mai alguse seisuga oli pensionifondidega liitunud 584 467 inimest, Eesti Väärtpaberikeskus soovitab neil oma investeeringud üle vaadata.


Pensionifondide kogumaht on 1. mai seisuga 12 679 miljonit krooni.

«Eesti Väärtpaberikeskus soovitab kõigil kogumispensioniga liitunutel vaadata läbi oma senised investeeringud pensionifondidesse. Nüüd on selleks sobiv aeg, sest käesoleva aasta juunis lõpetab riik ajutiselt omapoolsed 4 protsenti sissemaksed. Järelemõtlemiseks on aega novembri lõpuni, siis peab inimene otsustama, kas jätkata omapoolsete kogumispensioni sissemaksetega alates 2010 aasta jaanuarist või mitte,» kommenteeris tekkinud olukorda Eesti Väärtpaberikeskuse tegevjuht Julia Segerkrantz.

«Pensionikka jõudnutel, kellel on õigus saada väljamakseid teise samba fondidest, peaks rahulikult järele mõtlema, kas võtta pension välja nüüd, või oodata väärtpaberiturgudel paremaid aegu, kus ka väljamaksed võivad olla märgatavalt suuremad,» lisas Segerkrantz.

Kogumispensioni II samba väljamaksed on alanud.
Sellest aastast saavad vanaduspensioni ikka jõudnud pensioni väljamakseid II samba fondidest. Õigus väljamaksetele on sel aastal 9 924 inimesel, 4 133 neist on esitanud ka väljamaksete saamise avalduse.

Sõltuvalt kogutud pensionifondi osakute väärtusest on inimesel võimalik raha ühekorraga välja võtta, saada pensioni regulaarsete maksetena otse pensionifondist või läbi kindlustusseltsi saada elu lõpuni annuiteedil põhinevaid väljamakseid. Mai alguse seisuga on 2 205 inimest otsustanud fondipensioni kasuks, 1 890 valinud ühekordse väljamakse ja 38 sõlminud lepingu kindlustusseltsiga.

Keskmine summa ühekordsel väljamaksel on 8622 krooni, fondipensioni saajatel 432 krooni kuus ja kindlustusseltsi kanti keskmiselt 117 328 krooni. Kokku on mai alguse seisuga välja makstud 18 637 538 krooni.

Täpsemat infot leiab pensionikeskus.ee kodulehelt "Väljamaksete" alajaotusest.
Samuti on võimalik alajaotuses «Minu konto» esitada ka ühekordse väljamakse avaldusi ning otse fondist perioodiliste väljamaksete saamise avaldusi.

Mittetöötavatele pensionäridele tehtavad kogumispensioni väljamaksed suurenevad kuni 21 protsenti.
Iga inimese maksuvaba tulu aastas on 27 000 krooni (igas kuus 2 250 EEK). Riikliku pensioni ja kohustusliku kogumispensioni saajal on õigus täiendavale maksuvabale tulule 36 000 krooni aastas (igas kuus 3 000 EEK). Kokku on mittetöötava ja muid maksustatavaid tulusid mittesaava pensionäri maksuvaba tulu summa kuus 5 250 krooni (2 250 + 3 000).

Alates 1. maist Eesti Väärtpaberikeskuse ja Sotsiaalkindlustusameti vahel käivitunud andmevahetuse tulemusena suurenevad mittetöötavate pensionäride kogumispensioni väljamaksed maksimaalselt 21 protsendi võrra. Eriti mõjutab see perioodilisi pensionimaksete saajaid, kuna perioodilise väljamakse summad ei ületa üldjuhul isikule arvestatud maksuvaba tulu.

Eesti Väärtpaberikeskus soovitab 2009. aastal juba kogumispensioni väljamakseid saanud pensionäril esitada 2010.a alguses tuludeklaratsiooni. Tuludeklaratsiooni esitamisel võetakse arvesse maksuvaba tulu kogu aasta eest, sealhulgas ka nende kuude eest, mil pensioni väljamakseid ei tehtud. Selle arvelt tagastatakse pensionärile liigselt kinnipeetud tulumaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles