Pariis on Euroopa «hotellipealinn»

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumme mattunud Pariis.
Lumme mattunud Pariis. Foto: SCANPIX

19 Euroopa suurlinna hotelliturgu hõlmav PwC uuring ennustab, et tänavu on Euroopa hotelliäri «unistuste linn» Pariis, kus on samaaegselt nii kõrgeimad hinnad, suurim täitumus, suurim kasumlikkus ja kiireim kasumlikkuse kasv.

Euroopa hotellituru väljavaateid käimasolevaks aastaks peetakse üsna headeks, ent see ei jaotu üle piirkonna ühtlaselt, ütlesPwC Legal’i juht Karl J. Paadam.

Euroopa hotellisektor elab üle keerulisi aegu, ent hoolimata probleemidest euroala majanduses ja rahanduses peetakse hotelliäri väljavaateid üsna headeks. Euroopa-sisesed puhkusereisid on küll lühemad ning tarbijad hinnatundlikumad, ent Aasia turistide sissevool kasvab jõudsalt, hotellide täituvuse ja müügitulude kasv käimasoleval aastal küll pigem aeglustub, ent on kokkuvõttes siiski positiivses trendis ning uusi hotelle ehitatakse järjest juurde: 2012. aastal lisandus Euroopa hotelliturule 45 000 uut numbrituba ja tänavu eeldatavalt teist samapalju.

Karl J. Paadam ütles, et ülevaatest on selgelt näha, kuidas kasv hotellindussektoris ei jaotu üle Euroopa ühtlaselt. Suurema surutise all on hotellindus näiteks Šveitsis, Hollandis ja Belgias ning kasvutrendi oodatakse lisaks Pariisile ka Saksamaalt, Venemaalt ja «uuest Euroopast».

Vaatlusaluse 19 linna keskmine hotellitoa hind ennustatakse tänavu olevat € 131/öö ja hotellide keskmine täituvus 70 protsenti. Kalleimad hotellid on Pariisis (€ 267/öö) ja Genfis ning odavaimad Prahas (€ 74/öö) ja Madriidis. Suurim täituvus on Pariisi (aastaringselt 79 protsenti), Edinburghi ja Londoni hotellidel, väikseim Sankt Peterburgis (58 protsenti) ja Milaanos. Konkurentsitult kõrgeimat müügitulu hotellitoa kohta teenitakse samuti Pariisis (€ 211), järgnevad Genf (€162) ja London (€134). London on tulususe võrdluses ka mulluse aastaga võrreldes suurim langeja, eeskätt olümpiamängude ja kuninganna troonijuubeliga võrreldavate sündmuste puudumise tõttu. Väikseimat tulu iga hotellitoa kohta teenivad Praha ja Madriidi hotellipidajad – vaid napilt üle 50 euro.

Uuringut PwC jaoks kommenteerinud Meriton Hotels Group OÜ juhatuse liige Mihail Burõhh ütles, et ehkki Tallinna hotellisektor on 2008. aasta suurest langusest korralikult taastunud, ei pruugi uusi arendusprojekte väga peale tulla. «Euroopa suurlinnadega võrreldes on näiteks siinses neljatärnihotellide segmendis teenitav tulu pigem kesine, mis suures osas tuleneb turistide ootusest, et Ida-Euroopa pealinnades peaksid hinnad Lääne-Euroopa omadest oluliselt madalamad olema,» ütles Paadam. «Selle suhtumise murdmine on hotellioperaatorite jaoks kasumlikkuse suurendamise seisukohalt võtmetähtsusega. Samuti ei saa Eestis ignoreerida poliitiliste otsuste mõju hotellindusele. Kui me võrdleme Vene turistide arvu Helsingis ja Tallinnas, on näha, palju meil kasvuruumi on!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles