Talupidajate liidu juht kahtlustab Saaremaa piimatööstust proovide võltsimises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Impordikeeld võib süüa Vene piimatööstuse kasumid.
Impordikeeld võib süüa Vene piimatööstuse kasumid. Foto: SCANPIX

Hiljuti lahvatas «sõda» Pärnumaa Mätiku talu piimatootja Aivar Pikkmetsa piima kvaliteedi pärast, millesse on segatud ka Saaremaa piimatööstus, kelle juht Andi Saagpakk ütles, et Mätiku talu piim lisandus Läänemaa piimaringile selle aasta algusest ja kohe algasid ka probleemid.

Küsimus on selles, et talu piima bakterite arv on osas proovides lubatust isegi mitu korda kõrgem, kusjuures erinevate laboratooriumide tehtud proovitulemused ühe ja sama piimaproovi osas erinevad suuresti, kirjutas Meie Maa.

«Kahe kuu jooksul võeti Mätiku talu piimast üheksa piimaproovi, neist viiel korral olid proovid lubatud bakterite arvust suuresti üle, neljal korral enam-vähem. Siiani ei ole me talu piimarahast sentigi maha arvestanud, põhjus tuleb enne välja selgitada,» rääkis Saagpakk.

Eestimaa talupidajate liidu peadirektori Kaul Nurme sõnul ei saa aga nii suurte erinevuste puhul välistada analüüsitulemuste tahtlikku võltsimist, mis annaks võimaluse piima varujatel varuda piima selle eest tasu maksmata. See on tõsine süüdistus Saaremaa piimatööstuse aadressil.

Saagpaki sõnul on Kaul Nurme viide sellele, et tööstus tahab talumehele «ära teha» ja et piima eest tasumisel ei taheta võtta kasutusele bakterite arvu geomeetrilist keskmist, vale, ning lisas, et neil on ka varem olnud väiketootjatega sordi osas eriarvamusi, aga need on alati suudetud lahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles