India kehtestas rikastele 10-protsendilised «annetused»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indian finantsminister Palaniappan Chidambaram.
Indian finantsminister Palaniappan Chidambaram. Foto: Reuters / Scanpix

India superrikkad võivad küll kodus toriseda, kuid avalikult pole eriti keegi kirunud valitsuse otsust kehtestada nende sissetulekutele 10-protsendiline lisamaks.

Riigis, kus majanduskasv on rikkaid aina rikkamaks teinud ning varakaid-harituid võimsalt soosinud – ning ebavõrdsus kasvab üha – on avalikkus väga seda meelt, et jõukad peaksid probleemidele jõulisemalt õla alla panema.

Rahandusminister Palaniappan Chidambaram võrdles lisamaksu nutikalt heategeva annetusega ja pani ette, et rikkad indialased peaksid «rõõmsal meelel» IT hiiglase Wipro miljardärist asutaja Azim Premji jalajälgedesse astuma.

Nimelt teatas Premji läinud nädalal, et annetab 12-protsendilise osaluse Wiprost väärtusega 2,2 miljardit dollarit omaenda heategevale organisatsioonile, mis keskendub haridusele.

Indias on 61 miljardäri «koguväärtusega» 250 miljardit dollarit.

Alles kümnend tagasi oli Indias miljardäre viis või kuus.

Nii rikkad pole aga kaugeltki kõik, keda kümnisekohustus tabab. Nimelt rakendub maks kõikidele, kelle deklareeritud tulud ületavad 10 miljoni ruupia ehk 180 000 dollari läve – ja sellesse seltskonda satuvad paljud haritud professionaalid.

Chidambaram mainis küll, et maks kestab vaid aasta, kuid analüütikud osutavad tõsiasjale, et kui sellised asjad juba kord käiku lähevad, siis neid naljalt tagasi ei võeta.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles