Kapo otsib Viisitamme ja BaltiFaldi seoseid

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahtlustused on Simmo Saare ja Mart Viisitamme maadligi võtnud, kuid nad lubavad lõpuni oma hea nime eest seista.
Kahtlustused on Simmo Saare ja Mart Viisitamme maadligi võtnud, kuid nad lubavad lõpuni oma hea nime eest seista. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnapeale Mart Viisitammele täpsustatud kuriteokahtlustuse esitanud kaitsepolitseid huvitavad Viisitamme ja BaltiFaldi vahelised seosed, mis võivad olla tekkinud Viisitamme abilinnapeaks oleku ajal.


Esmaspäeval esitas kaitsepolitsei Viisitammele täpsustatud kuriteokahtlustuse, milles varasemale riigihanketingimuste kallutamise katsele ja saladuse hoidmise kohustuse rikkumise katsele on lisatud altkäemaksu- ja veel üks saladuse hoidmise kohustuse rikkumise katse.



Kapo peab teenust altkäemaksuks


Viisitamm ütles rahvusringhäälingule, et kaitsepolitsei on uurinud ligi 30 episoodi ja lisanud neist eelmisele kahtlustusele kaks: spordihalli riigihankega seotud ärisaladuse avalikustamise ja eelmise tänavapuhastuse riigihankega seotud altkäemaksukahtluse.



Väidetavalt ei varjanud Viisitamm teiste pakkujate eest spordihalli ehitamiseks tehtud pakkumiste üldmaksumusi. “Linnavalitsuses polnud see mingi saladus,” ütles ta.



Altkäemaksu saamise kahtlustus puudutab Viisitamme väitel aega, mil ta oli 2005. aastal Pärnu abilinnapea. Viisitamme firmale 2+3 Mööbel maksti 29 500 krooni transporditeenuse eest, mida tema firma osutas.



Viisitamme jutu järgi püüab kapo seostada eelmist tänavapuhastuse riigihanget ja talle kuuluvat ettevõtet, et tingimata sisse tuua altkäemaksu paragrahv. “Siiamaani polnud kõnealune kaasus korruptsioonivastases võitluses just kõige parem näide,” lausus ta.



Viisitamm selgitas, et talle kuuluva 2+3 Mööbli koostöös selle firmaga polnud midagi erilist. “Koostöö selle firmaga oli ka 2004. ja vist 2003. aastalgi,” mainis ta.



Firmat, millele transporditeenust osutati, ei soovinud Viisitamm avalikustada. “Muidu saan veel mingi karistuse selle eest,” lausus ta. Samal ajal kinnitas Viisitamm, et raha maksnud ettevõttel pole Pärnu linna ega tema hangetega mingit seost.



Enne 2008. aasta kevadel toimunud Pärnu tänavate hoolduse riigihanget puhastas kuurortlinna tänavaid BaltiFalt. “Ei, ei, ei, ei,” vastas Viisitamm küsimusele, kas 2+3 Mööbel osutas transporditeenuseid BaltiFaldile.



2008. aasta tänavahoolduse riigihanke puhul heidab politsei Viisitammele ja Saarele ette Balti-Falti soosivaid hanketingimusi, mis hiljem olevat kõrvale heidetud. Samal ajal pole kahtlustuses Saare väitel toodud ühtegi hanketingimust, mis kitsalt BaltiFalti soosiks.



Viisitamm: uurimine lõpeb enne valimisi


Viisitamm ja Saar ei nõustu endale esitatud kahtlustustega ja on neid valmis kohtus ümber lükkama. Mõlemat meest kahtlustatakse 2008. aasta tänavahoolduse kallutamise katses ning sellega seotud ärisaladuste avalikustamises ja usalduse kuritarvitamises (karistusseadustiku paragrahvid 300, 157 ja 217).



Viisitamme kahtlustuses on veel ärisaladuste avalikustamine spordihalli konkursiga seoses ja transporditeenuse tõlgendamisega seotud altkäemaksukahtlustus.



Viisitamm avaldas arvamust, et uurimises jõutakse lõpusirgele augusti lõpus või septembri alguses, sest oktoobris toimuvad Pärnu linnavolikogu valimised.



Lääne ringkonnaprokuratuur teatas, et täpsustatud kahtlustuse esitamine ei tähenda eeluurimise lõppemist. Millal see võiks lõppeda ja süüdistusakt valmida, prokuratuur ei prognoosi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles