RIA: teadaolevalt ei ole Eesti MiniDuke´i pahavara sihtmärgiks

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei palub kõigil taolisest teenusest keelduda.
Politsei palub kõigil taolisest teenusest keelduda. Foto: Toomas Huik

Eile teatasid küberturbeeksperdid, et mitmete Euroopa riikide valitsusasutuste arvutisüsteemid sattusid Adobe Systems Inc. pakutava tarkvara turvaaugu tõttu küberrünnakute ohvriks, rünnakut on tunnistanud ka NATO. Riigi Infosüsteemi Ameti infoturbe eksperdi Anto Veldre sõnul ei ole Eesti teadaolevatel andmetel pahavara sihtmärgiks.

«Uudises toodud pahavara levituskampaaniad on sageli suunatud - see tähendab, et jahitakse teatud riike, teatud ametkondi või suisa konkreetseid isikuid (näiteks Dalai Laama). Avaldatud ja muus teadaolevas infos ei ole Eesti antud pahavara sihtmärgi ja nn nakatunud riigina välja toodud,» kirjutas Veldre.

«Eesti riigiasutustes ollakse hästi kursis pahavara sellise levitusviisiga, kus asutustesse, organisatsioonidesse ja firmadesse saadetakse justkui töösse puutuv e-mail, lootuses, et kasutaja manuse avab ja oma organisatsiooni sisevõrku pahavaraga rikastab. Siinkohal tuleb meenutada, et infoturve sõltub päris mitmest faktorist. Tavaliselt rõhutakse tehnikale - viirustõrjed, tulemüürid, muud tehnilised vahendid.»

Üha enam sõltub infoturbe tase Veldre hinnangul aga inimestest - lihtkasutajatest, kes saavad aru, millises keerulises maailmas nad elavad ning ei kliki igal meilimanusel. RIA on tema sõnul viimastel aastatel oluliselt panustanud just selle olulise lüli - inimeste - teadlikkuse tõstmisele.

«Nii riigiasutuste kui ka eraõiguslike organisatsioonide infoturbega tegelevate spetsialistide töö ja koolitamine on pidev protsess,kirjutas ta.

RIA infoturbe ekspert selgitas ka MiniDuke´i uudset lähenemisviisi.

«Väide, nagu konkreetne pahavara esindaks mingit erilist arengut programmeerimiskunstis, põhineb asjaolul, et MiniDuke kasutab uudsel moel ära Twitterit ning pildifaile. Spetsialisti jaoks on kindlasti tegemist intellektuaalselt huvitava ja hariva pahavaraga, kuid sarnaseid meetodeid on viisil või teisel juba aastaid kasutatud. Ajastul, mil infotehnoloogia on muutunud lahutamatuks osaks meie igapäevaelust ning mil me toetume üha rohkem selle tehnoloogia pakutavatele võimalustele, on üsnagi loomulik selle kanali kuritarvitamine lisaks küberkriminaalidele ka infot hankivate agentuuride poolt. Igaüks saab kaitsta enda digitaalset Mina esmalt elementaarse arvutihügieeniga (uuendatud tarkvara, turvatarkvara kasutamine) ning turvalise käitumisega,» andis Veldre nõu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles