Aprillis korteriturg veidi elavnes

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Simson

Domus Kinnisvara analüüs näitab, et Tallinna kinnisvaraturul leidis aprillis aset teatud elavnemine. 


Kui märtsi arvele jäi 319 tehingut, siis aprillis oli Tallinna korteriomandite tehinguid 377. Tehingute arvu järgi on kinnisvaraturg järjest enam aktiviseerumas.

«Elavnemise märgid on olemas. Samas tuleb möönda, et maht on veel oluliselt väiksem buumieelse ajaga võrreldes. Näiteks 5 aastat tagasi, 2004. aasta aprillis oli korterite tehinguid 810,» selgitas Domus Kinnisvara hindamisteenuse juht Kristjan Gross.

Tehingute väärtused niisugust langust läbinud ei ole. Võttes aluseks maa-ameti tehingustatistika keskmised hinnad, siis aprillikuus oli ruutmeetri keskmine hind 14 479 krooni. See on 4,5 protsenti madalam kui märtsikuus ning ligi 12,5 protsenti madalam jaanuarist. 2004. aasta aprillis oli korteriomandite keskmine hind 11 387 krooni ruutmeeter.

Domus Kinnisvara Tallinna elamispindade vahendamise kogemus näitab, et huvi korterite soetamise vastu on jätkuv. Täiesti arvestataval osal klientidest ei ole ostu-müügi tehingu teostamiseks vaja kasutada pangalaenu. Tegemist on klientidega, kes on omale juba pikemat aega sobivat elamispinda otsinud, kuid alles nüüd suure hulga pakkumiste hulgast sobiva leidnud. Ka hinnad on nüüd soodsamad.

Jätkuvalt on väga aktiivne üüriturg, kus ülisoodsaid hindu kasutavad ära nii makse- kui krediidivõimelised inimesed. Pakkumiste, sh täismöbleeritud elamispindade, hulk on märkimisväärne ning üürihuviliste valikuvõimalused hinna-kvaliteedi suhte skaalal ühed läbi aegade parimad.

Tartu linna korteriturg on tehingute arvu arvestades stabiilne. Kui veebruaris tehti 61, märtsi kuus 58 korteriomandi tehingut, siis aprillis 59. Samas keskmiste tehinguhindade muutusi vaadates ei saa ka Tartus veel stabiilsusest rääkida. Märtsikuu keskmine hind oli 12 025 ja aprillis 11 461 krooni ruutmeeter. Aasta algusest on hinnad langenud 11,3 protsenti.

Nii Tallinna kui Tartu ning nende lähipiirkondade elamute ja elamumaade hindade kohta on väga raske keskmisi hinnamuutusi välja tuua, sest väheste toimunud tehingute hulgas on liiga erinevad objektid. Domus Kinnisvara on vahendusteenuses siiski tähele pannud klientide suurenenud huvi vanemate talukohtade, maakodude vastu, mis on eelkõige seotud kevade ja peatse suve tulekuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles