Eestis on sooline palgalõhe ikka veel Euroopa Liidu suurim

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palgalõhe vastane pikett.
Palgalõhe vastane pikett. Foto: Liis Treimann / Postimees

Eesti naiste palk ja keskmine tunnitasu on meeste omast 27,7 protsenti väiksem, selgub Euroopa Komisjoni viimasest uuringust.

Homme tähistatav Euroopa võrdse palga päev tuletab meelde, kui kaua peaksid naised töötama lisaks, et teenida sama palju kui mehed: praegu on see ELis keskmiselt 59 päeva, st sel aastal langeb võrdse palga päev 28. veebruarile. Eesti naised peaksid aga meestega võrdse palga saamiseks töötama aastas koguni 101 päeva rohkem.

«Euroopa võrdse palga päev tuletab meile meelde, et tööturul on naised ikka veel kehvemas seisus. Hoolimata palgalõhe vähenemisest viimastel aastatel ei ole põhjust rõõmustada. Palgalõhe on ikkagi väga suur ja praegune muutus tuleneb pigem meeste sissetuleku vähenemisest,» ütles asepresident ja ELi õigusküsimuste volinik Viviane Reding.

Viimaste andmete kohaselt erines 2010. aastal Euroopa Liidus meeste ja naiste palk keskmiselt 16,2 protsenti. See näitab, et viimastel aastatel on olukord veidi paranenud: hiljuti oli see 17 protsenti või veelgi suurem. Eestis aga muutust paremuse poole toimunud ei ole.

Palgalõhe üldist vähenemist võib selgitada majandustegevuse kahanemisega eri sektorites. Valdkondades, kus domineerisid mehed (nt ehitus ja masinaehitus), vähenesid palgad kokkuvõttes rohkem. Seega ei tulene muutus naiste palga- ja töötingimuste üldisest paranemisest. Samal ajal on meeste osakaal, kes töötavad osalise tööajaga või madalama palgaga, viimastel aastatel suurenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles