Viis ideed tahtejõu kasvatamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sütel käimine nõuab suurt tahtejõudu. Pilt on illustratiivne.
Sütel käimine nõuab suurt tahtejõudu. Pilt on illustratiivne. Foto: Küllike Rooväli / Postimees.

Tahtejõud on huvitav nähtus: kui miljonilt inimeselt üle maailma küsiti nende positiivsete omaduste kohta, siis tahtejõud jäi 24 omaduse seas kõige viimaseks. Kui aga küsiti ebaõnnestumiste kohta seoses positiivsete omadustega, siis oli nimekirja tipus tahtejõud, vahendab Novi arengukeskus juhtimistreeneri Antti-Juhani Wihuri artiklit.

Psühholoogia professori Roy F. Baumeister, kes on suure osa oma karjäärist pühendanud tahtejõu ja selle piirangute uurimisele, tõdeb, et meie tahtejõu varasalv on piiratud. See küll aja jooksul uueneb, aga selle jõuline kasutamine võib viia enesedistsipliini murdumiseni.

Sellega haakub ka sündroom, mis eriti tabab vastutavatel ametikohtadel töötavaid inimesi. Nimelt, kui inimene teeb oma töös palju raskeid otsuseid, siis ühel hetkel võib tahtejõu tase langeda alla kriitilise piiri. Ja siis juhtub, et mõni suurriigi juht teeb sobimatuid otsuseid või mõni minister saadab kummalisi tekstisõnumeid. Seega, meie võime ära tunda ning hakkama saada madala tahtejõu hetkedega osutub oluliseks oskuseks.

Siinkohal mõned nõuanded, mis aitavad tahtejõudu igapäevaselt arendada:

 1. Keskendu ühele muutusele korraga. Kui vähegi võimalik, siis lükka teiste muutustega tegelemine edasi nii kauaks, kui esimene muutus on hakanud n-ö juuri ajama.

 2.      Suuna oma tahtejõu varu rutiinide loomisele. Tekita oma ellu regulaarsust, mis toetab õnnestumist. Aju võime on muuta kõik piisava korduste arvuga tegevused rutiiniks – kasuta seda võimet enda heaks ära, sest see, mis sünnib harjumusest, ei nõua enam tahtejõudu! Näiteks võib vajalikuks osutuda kindla päevakava koostamine.

 3.      Õpi ära tundma nähud, kui sinu tahtejõud on madal. Varu endale siis aega jõu taastumiseks. Ja jällegi võivad rutiinid aidata üle kõige raskematest hetkedest. Samuti meelde tuletamine, miks muutus on sinu jaoks oluline.

 4.      Muutuste ajal hoolitse oma energiataseme eest. Pea meeles magada piisavalt ning vältida veresuhkru taseme langust. Nimelt on glükoositase veres oluline tahtejõu allikas.

 5.      Jälgi teadlikult oma õnnestumisi. Kirjuta edusammud märkmikusse või tee kasvõi plakat seinale. Märka kohe väikeseid positiivseid arenguid ning tunnusta ennast nende eest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles