Keskerakond: astmeline tulumaks kärbib 40 000 inimese sissetulekut

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakondlased Ain Seppik ja Kadri Simson.
Keskerakondlased Ain Seppik ja Kadri Simson. Foto: Mihkel Maripuu

Keskerakonna riigikogu liige Kadri Simson märkis teisipäeva hommikul riigikogu kõnepuldist, et erakonna pakutud astmeline tulumaks puudutab umbes 40 000 inimest.

Riigikogu lükkas Keskerakonna astmelise tulumaksu eelnõu parlamendi menetlusest välja häältega 44 poolt ja vastu 36.

Just nii palju on maksuameti andmeil veel mullu riigis inimesi, kes teenisid üle 300 000 krooni aastas. Keskerakonna eelnõu pakub üle 25 000 krooni teenivaile inimestele 33-protsendilist tulumaksu.

Simson märkis, et need viis protsenti ehk umbes 40 000 kõige rikkamat said eelmisel aastal umbes 18 protsenti kogu väljamaksmisele kuulunud tulust.

«Antud eelnõu ei tee meiega võrdväärset palka saavaid inimesi vaesemaks,» lausus Simson. «Keskerakonna poolt pakutud teine kõrgem aste ei ole karistus, sest inimene, kes teenib 26 000 krooni kuus, saab ka selle astmelise tulumaksu eelnõu kohaselt kätte suuremad sissetulekud kui inimene või tema kolleeg, kes teenib 25 000 krooni kuus.»

Simsoni sõnul päästab astmeline tulumaks valitsuse riigivara odavmüügist või kulude edasisest kärpest.

Astmelise tulumaksu vastu olev reformierakondlane Jürgen Ligi märkis riigikogu kõnepuldist, et eelnõu autorid ei ole vastanud mitmele olulisele küsimusele.

«See eelnõu ei ole alternatiiv eelarve kärpele, sest meil tuleb lahendada paljude miljardite probleem,» lausus Ligi.

Ligi sõnul jääb selgusetuks astmelise tulumaksu majanduspoliitiline eesmärk, samuti see, kuidas kavatsevad eelnõu autorid maksustada dividende.

Ligi sõnul on ebaõiglane maksustada näiteks oma maja müünud inimest kõrgema tulumaksumääraga, kui tegelikult on tema sissetulekud tagasihoidlikumad.

«Üksikisiku tulumaksu tuleks tõsta järk-järgult, koos töötuskindlustusmaksuga ei tohiks see ületada 25-26 protsenti,» märkis rahvaliitlane Mai Treial riigikogus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles