Saksa keskpanga juht hoiatas kiireneva inflatsiooni eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKP nõukogu liige ja Saksamaa keskpanga Bundesbanki president Jens Weidmann.
EKP nõukogu liige ja Saksamaa keskpanga Bundesbanki president Jens Weidmann. Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpank (EKP) peaks liikuma tagasi traditsioonilise rahapoliitika juurde ja loobuma praegusest suunast, mis on liiga lähedane eelarvepoliitikale, ütles EKP nõukogu liige ja Saksamaa keskpanga president Jens Weidmann esmaspäeval Prantsusmaal peetud ettekandes.

Weidmanni sõnul peab Prantsusmaa kinni pidama oma eelarve puudujäägi sihtidest, millega riik ennast sidunud on. See on tema sõnul eriti tähtis eeskujuna euroala väiksematele riikidele, kirjutab Reuters.

Euroala kriisi lahendamisest üldiselt rääkides ütles Weidmann, et keskpangad ei saaks kriisi lahendada, isegi kui nad seda tahaksid. Keskpanku ei tohiks tema hinnangul sundida võtma endale eelarvepoliitilist rolli, tegutsema peaksid valitsused.

Rahapoliitika ega valuutakursipoliitika ei saa lahendada võlakriisi, ütles Weidmann.

«Keskpangad peavad keskenduma hinnastabiilsusele, peavad jääma iseseisvaks ega tohi muutuda liiga seotuks eelarvepoliitikaga,» ütles Weidmann HEC ärikoolis peetud ettekandes.

Poliitilise surve all on praegu näiteks Jaapani keskpank, märkis ta. Kuid samuti on euroalal ootused keskpankadele nii suured, et on aeg muretseda selle pärast, et inflatsioon võib ostujõudu õõnestama hakata, ütles Weidmann.

Weidmanni sõnul võivad liigselt aktiivsed keskpangad ühisrahale saatuslikuks saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles