Almunia: Libori manipuleerimine oleks tõsine konkurentsirikkumine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu konkurentsivolinik Joaquin Almunia.
Euroopa Liidu konkurentsivolinik Joaquin Almunia. Foto: SCANPIX

Pankade ja maaklerite osalemist Libori intressimäärade manipuleerimises tuleks käsitada tõsise konkurentsirikkumisena, ütles Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik Joaquín Almunia reedel Pariisis peetud kõnes.

«Kui kokkumängu praktikad osutuvad tõeks, tähendab see finantsturgude terve konkurentsi arengu tõsist kahjustamist,» ütles Almunia.

Osa intressimääradega manipuleerimises süüdistatud panku on tõrkunud alustamast läbirääkimisi Euroopa Liidu (EL) konkurentsijärelevalvega, pidades süüdistusi alusetuteks, kirjutas Financial Times reedel viitega anonüümsetele allikatele.

Euroopa Komisjon võib lehe teatel trahvida panka 10 protsendiga selle aastakäibes igas kartellileppes osalemise eest. Kuna praegu on käimas kolm Libori skandaali puudutavat EL-i tasandi uurimist, võiks ähvardada panka ka 30 protsendini üleilmsest aastakäibest küündiv trahv, kui asutusel leitakse süüd kõigi kolme uurimisega.

Asjaga kursis olevate inimeste sõnul on seni jeeni ja euro intressimäärade vahetustehinguid ( swap'e) hõlmanud uurimist laiendatud, nii et see hõlmaks ka Šveitsi frangiga seotud instrumente. See kujutab endast suurt ohtu uuritavatele finantsasutustele. Uurimine on kestnud seni poolteist aastat.

Pangad ja maaklerettevõtted seisavad lehe teatel silmitsi senisest suurema survega lõpetada uurimine, sõlmides komisjoniga kokkulepe. Uurimisega seotud inimeste sõnul otsib komisjon mitteformaalselt võimalusi sääraseid kokkuleppeid sõlmida, kuid osa ettevõtteid ei soovi asja arutada.

Komisjoni uurimine puudutab Financial Timesi andmeil vähemalt tosinat panka ja maaklerettevõtet. Briti ja USA võimud on intressimäärade manipuleerimisega seoses trahvinud Briti päritolu Barclaysi ja Šveitsi UBS-i, kuid ainult Royal Bank of Scotland on tunnistanud USA justiitsministeeriumide sõlmitud kokkuleppes konkurentsireeglite rikkumist. Erinevalt USA konkurentsijärelevalvest ei sõlmi Euroopa Komisjon kokkuleppeid üksikute kartellileppe osalistega, vaid kõigiga korraga, mis tavaliselt võtab mitu aastat aega.

Möödunud suvel kerkisid süüdistused Libori skandaaliga seoses ka Prantsuse pankade Société Générale'i ja Crédit Agricole'i suhtes, kui Financial Times kirjutas, et pankade töötajad on suhelnud Barclaysi vahetustehingute maakleriga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles