Doktorikraad võib tööturul kahjuks tulla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fontese partner ja konsultant Eva Lelumees.
Fontese partner ja konsultant Eva Lelumees. Foto: Peeter Langovits

Personalifirma Fontes partneri ja konsultandi Eva Lelumehe sõnul on doktorikraadil erafirmasse tööle kandideerides nii plusse kui ka miinuseid.

«Loomulikult on akadeemilises ringkonnas doktorikraadil kaalu, aga erasektoris sõltub selle kaal ettevõtte vajadustest,» ütles Lelumees. «Kraad ei jookse küll mööda külge maha, aga ei anna traditsioonilise äri omanike silmis ka midagi juurde.»

Erandi moodustavad Lelumehe sõnul need doktorid, kelle uurimisteema haakub ettevõtte või selle tegevusvaldkonnaga (nt meditsiinis), ning teadmistepõhised ja teenusmajandusega seotud ettevõtted, kus intellektuaalset kapitali loetakse omaette väärtuseks.

Lelumehe sõnul on eraettevõtluses tööle kandideerija kraadist olulisem tema kogemuste kombinatsioon ja kompetents. Teatud töökohtadel võib kõrge kraad isegi kahjuks tulla.

«Kui doktorikraadiga inimene kandideerib näiteks müügiesindaja kohale, tuleb kraad küll pigem kahjuks. Praktilisema iseloomuga ametikohtadele doktorikraadiga inimese palkamine on raiskamine,» selgitas Lelumees, kes soovitab sellisesse ametisse kandideerides doktorikraadi elulookirjeldusest välja jätta.

Kuigi Lelumehe sõnul näitab doktorikraad, et kandidaat on ambitsioonikas, sihikindel, suudab teemat uurides süvitsi minna ja on võimeline reguleeritud keskkonnas hästi toime tulema, tuleb kraadiomanikul siiski korralikult läbi mõelda, milliseid oskusi ja omadusi tahab ta enda kohta rõhutada, missugust lisaväärtust saab ta talendina firmale pakkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles