Eesti miinimumpalk kuulub ELi madalamate hulka

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida suurem tulu, seda vähem tulumaksu makstakse.
Mida suurem tulu, seda vähem tulumaksu makstakse. Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Eesti miinimumpalk kuulub Euroopa Liidu riikide hulgas madalamate hulka, tänavu jaanuaris oli Eesti 320-eurosest miinimumpalgast madalam vaid Rumeenia, Bulgaaria, Läti, Leedu ja Tšehhi miinimumpalk, kirjutab Eurostat.

Võrdluses, mis ei võta arvesse tulumaksude ega sotsiaalmaksude erinevusi, oli ELi madalaim miinimumpalk Rumeenias, kus see oli 157 eurot kuus, kuid sellele üsna lähedale jäi Bulgaaria 159 euroga. Läti miinimumpalk oli samal ajal 287 eurot, Leedus 290 eurot ja Tšehhis 312 eurot, vahendas BNS.

Kõrgeim miinimumpalk oli jaanuaris Luksemburgis, kus see ulatus 1874 euroni, järgnesid Belgia 1502 euro ja Holland 1469 euroga. Esimese kuue hulka mahtusid ka Iirimaa miinimumpalk 1462 euroga, Prantsusmaa miinimumpalk 1430 euroga ja Suurbritannia miinimumpalk 1264 euroga.

Kõrgeim miinimumpalk suhtena tööstuse, ehituse ja teenuste sektorite keskmisse brutopalka oli ELi liikmesriikidest Kreekas, kus see ulatus 50 protsendini, järgnes Sloveenia 49 protsendiga. Eesti miinimumpalk oli selles võrdluses ELis altpoolt teine, jäädes 33,8 protsendile. Madalam oli ainult Tšehhi miinimumpalk 32,5 protsendiga. Läti miinimumpalk moodustas 45,1 protsenti arvestatud sektorite keskmisest ja Leedu miinimumpalk 41,1 protsenti.

Kõigis Euroopa riikides ei ole seadusega määratud miinimumpalka. Miinimumpalgata maade hulka kuuluvad kõik Põhjamaad – Soome, Rootsi, Taani, Norra ja Island – ning lisaks neile ka Saksamaa, Itaalia, Austria ja Šveits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles