Swedbank: telekomisektoris tuleb veel ühinemisi ja ülevõtmisi

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühinemised ja ülevõtmised.
Ühinemised ja ülevõtmised. Foto: SCANPIX

Lähiajal näeme telekomisektoris kindlasti veel mõningaid tehingud, lausus Swedbanki Balti investeerimispanganduse juht Allan Marnot.

Kuid baastrend on tema sõnutsi, et Balti ettevõtete ülevõtmisel on olulisemat rolli mängimas kohalikud ja regionaalsed (Põhjala) investorid.

Marnoti sõnul otsustavad ettevõtete ühinemiste ja ülevõtmistehingute jagunemise Balti turul riikide ja sektorite vahel üksikud suured tehingud. Eelmistel aastatel oli selleks kindlasti Veolia/Dalkia väljumine Eesti ettevõtetest ja  TeliaSonera ülevõtmispakkumine TEO LT-le.

«Lähiajal näeme telekomisektoris kindlasti veel mõningaid tehingud, kuid baastrend on, et Balti ettevõtete ülevõtmisel on olulisemat rolli mängimas kohalikud ja regionaalsed (Põhjala) investorid. Investorid väljastpoolt Põhjalat vaatavad hoolikalt, kuidas nende praegused ettevõtted ja ülevõtmiskandidaadid sobituvad nende globaalsete investeeringute mustrisse,» lausus ta.

Müüjatena kompavad Marnoti kinnitusel turgu nii kohalikud kui välismaised ettevõtjad, kuid tehingute realiseerumise osas on välisinvestorite väljumine tõenäolisem. «Euroopa keskmisest parema majanduskasvu tingimustes on kohalikel ettevõtjatel raske loobuda oma pikaajalise tegevuse viljadest, seetõttu võiksid kohalike ettevõtjate poolt olla tõenäolisemad ühinemised või kapitali kaasamised,» lausus Marnot.

Kuid samuti paistab tema sõnutsi silma Eesti ettevõtjate huvi liikuda välisriikidesse, seda nii läbi laienemise kui ettevõtete ostmise – eelmisest aastast leiab siin näiteid nii tööstuse kui IT valdkonnast. «Peamisteks põhjusteks on siinkohal liikumine turule ja lõpptarbijale lähemale, kaubamärgi ost või väärtusahelas ülespoole liikumine,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles