Hollande Kreekas: eurokriis on möödas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president François Hollande eile Ateenas esinemas.
Prantsuse president François Hollande eile Ateenas esinemas. Foto: SCANPIX

Prantsuse president François Hollande käis eile Kreekas oma kasinuse-vastast sõnumit kuulutamas, nõudes kogu Euroopalt «rohkem kasvu ja töökohti».

«Me oleme võitnud esimese lahingu – euroala ei ole enam kriisis,» ütles ta oma kuuetunnise külaskäigu raames Kreeka ärimeestest kuulajaskonnale. «Järgmine faas on kasvu ja töökohtade loomise faas, mitte järjekordsete ohvrite faas.»

Hollande’i visiit oli mitmeti Saksa kantsleri Angela Merkeli oktoobrikuise läbipõikamise koopia. Seekord oli aga meeleolu märgatavalt roosilisem.

Kreeka ametnike sõnutsi tegi kohtumise rõõmsamaks riigi progress majandusreformidega – aga ka tõsiasi, et suhted Pariisiga on traditsiooniliselt olnud head.

Küll aga jäi külaskäigu kohalikus meedias hõredaks, kuna enamik Kreeka ajakirjanikke tegeles parasjagu 48-tunnise kasinuse-vastase streigiga.

Kreeka president Karolos Papoulias hoiatas «sotsiaalse plahvatuse» eest, kui rahvusvahelised laenuandjad neile veel täiendavaid kasinusmeetmeid määraksid.

«Kreeka rahva mõõt on täis,» ütles ta Hollande’ile ja Kreeka peaministrile Antonis Samarasele.

Hollande tõotas julgustada Prantsuse firmasid Kreekasse investeerima ning osalema ka Kreeka ambitsioonikas erastamisprogrammis. Tänavu on pakkumisel Kreeka energia- ja hasartmängufirmad, prantslased on oksjonitest esialgu kõrvale hoidnud.

Pangad Crédit Agricole ja Société Générale ning kaubamajakett Carrefour tulid mullu Kreekast ära – ajal mil euroalast lahkumine teravalt päevakorras oli. Olles saanud kaela tohutud kahjumid, andsid nad oma ärid üle kohalikele tegijatele.

Hollande tunnistas oma visiidi käigus, et Prantsusmaal jääb 0,8-protsendilise majanduskasvu eesmärk tänavu saavutamata. Ta lubas, et uus eesmärk pannakse paika märtsis – lähtuvalt Euroopa Komisjoni andmetest, mis avaldatakse veel sel nädalal.

«Võrreldes teiste maadega on meie raskused kõige väiksemad, kuigi oleme oma eesmärkide täitmisest kaugel maas,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles