Venemaal algab kohtuistung surnud advokaadi üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Magnitski hauakivi Moskva surnuaias.
Sergei Magnitski hauakivi Moskva surnuaias. Foto: SCANPIX

Täna algab Moskvas postuumne kohtuprotsess korruptsiooni vastu võidelnud advokaadi Sergei Magnitski üle, kes suri vanglas aastal 2009.

Tegemist on Vene valitsuse katsega ennetada olukorda, kus ka teised riigid USA poolt detsembris vastuvõetud Magnitski seaduse eeskujul analoogilised mustad nimekirjad käiku lasevad.

Niipalju kui keegi mäletab, on tegemist esimese istungiga surnud kostja üle nii Vene kui Nõukogude ajaloos.

Enamik vaatlejaid usub kiiret süüdimõistmist.

Investeerimisfondi Hermitage Capitali juht ja Magnitski endine ülemus Bill Browder on veendunud, et kohtuistung on otseselt seotud USA Magnitski seaduse vastuvõtmisega detsembris, millega kehtestati viisakeeld inimõiguste rikkumistes süüdistatavatele Vene ametnikele ning külmutati nende varad USAs.

Browder on hakanud propageerima analoogiliste seaduste vstuvõtmist ka Euroopas, milleks võttis läinud nädalal ette reisi Pariisi.

«See on nende poolt väga vastik ja ebameeldiv käitumine, sest nad üritavad kiirkorras süüdimõistvat otsust läbi suruda,» ütles Browder. «Siis saavad nad maailma mööda ringi sõita ja kuulutada: vaadake, teil on süüdimõistetud kurjategija nimeline seadus!»

Vene prokuratuurist öeldi, et neil täiendavaid kommentaare pole. «Materjalid selgitavad kõik. Meil pole midagi lisada.»

Kremli pressiesindaja ütles. «See tõesti pole meie probleem.»

Magnitskit süüdistatakse ühe etevõtte abistamises maksudest kõrvalehoidmises aastal 2001 – täpselt samasuguses kuriteos, milles ta ise süüdistas kõrgeid politseiohvitsere ning mille eest ta 2008. aastal vangi pandi.

Magnitski suri vanglas aasta hiljem, olles keeldunud võtmast tagasi oma süüdistusi politseinike vastu.

Browder osutab sellele, et seaduste järgi on süüdistused aegunud. «Aga see pole ainus asi, mis siin viltu on,» ütles ta.

«Esiteks siis aegumine. Teiseks: tal ei olnud kõnealuse firmaga mingit pistmist. Ja kolmandaks – ta on surnud,» ütles Browder.

Juba 2010. aastal süüdistas prokuratuur Magnitskit pressikonverentsil sellesama maksupettuse sooritamises, milles ta politseiohvitsere süüdistas.

Browderi sõnutsi on nüüd aga tegemist uue süüdistuse, mitte selle asja ülesvõtmisega.

Moskva Carnegie keskuse poliitanalüütiku Maša Lipmani sõnutsi näib istung minevat vastuollu Vene seadustega, mis võimaldavad küll surnud isikute üle kohtuistungeid pidada, kuid reeglina vaid nende rehabiliteerimiseks – ning sedagi vaid lähedaste soovil.

Magnitski ema Natalja ja tema advokaat on aga algusest peale istungile vastu seisnud, ühtlasi keeldusid nad osalemast jaanuarikuisel eelistungil, mistõttu pidi Moskva kohus ise kaitseadvokaadid määrama.

Kremli vaatenurk Magnitski surmale on dramaatiliselt muutunud alates aastast 2009, kui Vladimir Putin Dmitri Medvedevi presidenditoolil välja vahetas.

Medvedev kritiseeris häälekalt Vene «legaalset nihilismi» ning lubas õiguskaitseorganid korruptsioonist puhastada, tehes lõpu majanduskuritegudes süüdistatavate ärimeeste kohtueelsele kinnipidamisele ning andes konkreetse korralduse uurida Magnitski juhtumit.

Kui Medvedevi komisjon leidis, et Vene politsei süüdistused advokaadi vastu olid fabritseerinud, siis nüüd on Kreml asunud rünnakule. «Mida rohkem tuleb süüdistusi Browderi poolelt, seda sihikindlamalt nõuab Vene õiguskaitse Magnitski enda süüdimõistmist,» ütles Lipman.

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles