Wall Streetil läks ostlemiseks

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ketšupitootja H.J. Heinz Co. kauplemispost New Yorgi börsil.
Ketšupitootja H.J. Heinz Co. kauplemispost New Yorgi börsil. Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS

Neljapäeval teatati mõne tunni sees tervest reast ülevõtmisest alates toiduainetetööstusest ning lõpetades lennufirmade ja ravimimüüjatega, mis tähendab, et pärast peaaegu kuus aastat kestnud vaheaega on tehingute aeg tagasi tulnud, kirjutab The Wall Street Journal.

Neljapäeval teatati ühinemistest ja ülevõtmistest 40 miljardi dollari väärtuses. Alates jaanuari algusest on sooritatud tehinguid peaaegu 160 miljardi dollari väärtuses, mis on kiireim ühinesmise laine alates 2005. aastast.

«Tamm on purustatud,» ütles majanduslehele investeerimispanga J.P. Morgan Chase pankur James B Lee, kes ise tegeleb Dell väljaostmisega ehk tehinguga, mille väärtus on 24,4 miljardit dollarit. «Need jõud on igavesti tagasihoidmiseks liiga tugevad,» lisas ta.

Lisaks ketšupitootja Heinzi ülevõtmisele Warren Buffetti firma Berkshire Hathaway ja Brasiilia erakapitalifondi G3 Capital poolt teatati eile lennufirmade US Airways ning American Airlinesi emafirma AMR ühinemisest, ravimite hulgimüüja AssuredMed ostmisest konkurendi Cardinal Health poolt ja veel mõnest tehingust.

Spetsialistide sõnul pole tegemist juhusega. Nende sõnul on kulude kokkuhoiust ja produktiivsuse kasvust saadud kasumite kasvuvõimalused ammendunud, ja ettevõtted vaatavad väärtuse suurendamiseks mujale. Ühinemised ja ülevõtmised on üheks võimaluseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles