Ülemuse kius mõjub ühtviisi nii ohvrile kui ka kiusamise kõrvalseisjatele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töövägivald ja kiusamine on ka Eestis probleemiks.
Töövägivald ja kiusamine on ka Eestis probleemiks. Foto: SCANPIX

Kiusava ülemuse all kannatavad lisaks otsestele kiusuohvitele ka need töötajad, kes on kiusamise tunnistajateks, näitab New Hampshire ülikoolis tehtud uuring.

Väidetavalt on see uuring esimene, kus uuriti kiusamise mõju mitte otseselt kiusatavale, vaid ka ümbritsevatele inimestele ja üldisele töökeskkonnale. Kuigi kiuslik ülemus ei pruugi oma käitumisega olla füüsiliselt ohtlik, siis vaimne vägivald ja agressiivsus tekitab ohvritele pikaajalisi hingehaavu ning neid tunnetavad nii otsesed kiusuohvrid, kui ka nende kaastöötajad. Näiteks kuulsid töökaaslased jutte sellest, kuidas ülemus kedagi kiusab, lugesid seda e-kirjadest või olid otseselt kiusamise tunnistajaks.

Teadlased leidsid, et pole vahet kas kiusab ülemus otseselt või ollakse mõne töökaaslase kiusamise tunnistajaks – mõlemal juhul tekitab olukord suurt tööstressi, pettumust, kiusatust ise töökaaslasi kiusata ning inimesed tunnetavad organisatsiooni pigem vaenuliku kui toetavana.

Uuringus osales 233 inimest väga erinevatelt elualadelt. Nende keskmine vanus oli 42,6 aastat, 46 protsenti neist olid mehed ning nad olid ettevõttes töötanud keskmisel 10 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles