Soome minister: euro oli viga

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome väliskaubandus- ja arenguminister Paavo Väyrynen.
Soome väliskaubandus- ja arenguminister Paavo Väyrynen. Foto: AFP / Scanpix

Soome väliskaubandus- ja arenguminister Paavo Väyrynen arvab, et riik tegi vea, kui liitus 1990. aastatel Euroopa majandus- ja rahaliiduga (EMU).


Savonlinnas ilmuva Itä-Savo ajalehe intervjuus tunnistas minister, et juba algusest peale oli selge tollase otsuse lõplikkus ja pöördumatus.

Soome maksab tema arvates nüüd kallist hinda selle eest, et rahaliiduga ühineti Rootsi vastupidisest otsusest hoolimata, vahendas Kauppalehti.

Rootsis kehtib ka täna edasi kroon. «Ma rääkisin juba toona, et me ei oleks pidanud minema EMUsse, vähemalt ilma Rootsita mitte. Nüüd saab Rootsi metsatööstus kasu euro kõrgest kursist,» tõdes Väyrynen.

Ministri sõnul on raske hinnata, mil määral tulenevad Soome metsatööstuse probleemid euro kallidusest. «Ent seda on näha Stora Enso pealt. Kui konkurentsivõime on nõrgem, siis on ka tootmispausid ja koondamised suuremad,» märkis ta.

Soome-Rootsi metsanduskontsern Stora Enso on viimasel ajal viinud muu hulgas kõrge euro kursi tõttu tellimusi Soome tootmisüksustest Rootsi ja Ida-Euroopasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles